De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hulpverlening bij ongeluk met giftrein zal in Twente te laat en te weinig zijn

Hulpverlening bij ongeluk met giftrein zal in Twente te laat en te weinig zijn

Oldenzaal/Hengelo - Bij een calamiteit met een goederentrein in Twente zal het geruime tijd duren vóór het regionaal gezag van de Veiligheidsregio precies weet om welke stoffen het gaat en welke maatregelen moeten worden getroffen. Formeel moet dit binnen vijf minuten bekend zijn bij de regionale en plaatselijke autoriteiten, maar dat lukt van zijn lang zal ze leven niet. Op zijn vroegst, als alles meezit, is de relevante informatie binnen drie kwartier bekend.

Dit zegt het Overijsselse statenlid Kerkhof van 50Plus over calamiteitenplannen van Veiligheidsregio's terzake het goederenvervoer dat, in weerwil van beloftes en toezeggingen, nog altijd toeneemt, ook in de dichtbevolkte regio Twente. Kerkhof sprak deze week uit betrouwbare bron, want meldde expliciet bij een Veiligheidsregio te werken.

Zijn colllega Broekhuijs van de SP, die de discussie aanzwengelde, merkte op dat de norm twintig keer wordt overschreden, wat het aantal goederentreinen betreft. Het gaat dan onder meer om transporten van gevaarlijke/giftige stoffen, vooral in nachtelijke uren. Het zou volgens woordvoerder Broekhuijs volstrekt onduidelijk zijn welke stoffen wanneer door het stedelijke gebied van Twente gaan. Broekhuijs kondigde moties aan voor de plenaire vergadering van Provinciale Staten in Overijssel. Ook het statenlid Schrijver van het CDA toonde zich deze week bezorgd over het goederenvervoer over het spoor. De reactie van ChristenUnie-gedeputeerde Boerman: 'Ik kan er niet zoveel mee.'

 

 

 

Deel dit nieuws!