De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede wil kosten op sociaal gebied binnen de budgetten houden

Enschede wil kosten op sociaal gebied binnen de budgetten houden

Enschede - Het gemeentebestuur van Enschede stelt zichzelf de opdracht om de kosten in het sociaal domein (waaronder bijstandslasten en zorguitgaven) binnen de daarvoor beschikbare middelen te houden teneinde verder tekorten in de toch al topzware begroting te voork├│men. Dit stelde wethouder Eerenberg van Financi├źn en (gedeeltelijk) Zorg tijdens de inleidende beschietingen op het politieke debat over de Zomernota, die volgende week maandag in een plenaire zitting van de gemeenteraad aan snee komt.

Eerenberg wees erop dat in het sociaal domein te Enschede 350 miljoen euro omgaat en er wordt onder druk van de omstandigheden vijftien miljoen op bezuinigd. Dan gaat het volgens de wethouder niet aan om te zeggen, zoals de PvdA deed, dat het sociaal domein 'het pispaaltje van de Zomernota' is in Enschede.

Een tweede beleidslijn moet volgens Eerenberg zijn te blijven investeren in de (binnen)stad van Enschede, want begunstigd door de zegeningen van een aantrekkende economie is dat ook een vliegwiel dat de gemeente uit de financieel benarde positie kan trekken. Er zijn volgens het gemeentebestuur van Enschede veel tekenen die wijzen op progresssie, vooruitgang en meer manoeuvreerruimte, maar het laat onverlet dat de sociale problematiek nog altijd enorm is en dat er tegenvallers zijn.

De jongste tegenslag is het principe-akkoord over een landelijke CAO voor ambtenaren, wat in Enschede betekent dat het gemeentebestuur volgend jaar drie miljoen extra kwijt is aan salarissen van de ambtelijke formatie. 

Deel dit nieuws!