De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ruim drie en halve ton voor Twentse Museumfabriek in Enschede

Ruim drie en halve ton voor Twentse Museumfabriek in Enschede

ENSCHEDE – Uit handen van Ilse de Lange, in haar functie van ambassadeur van de BankGiro Loterij, ontving directeur Odding van Rijksmuseum Twenthe te Enschede een cheque van 365.000 euro. Het geld is bestemd voor de realsering van de Twentse Museumfabriek in Twentse Welle, dat sedert vorig jaar is gefuseerd met Rijksmuseum Twenthe.

TwentseWelle ontvangt al jaren als partner van de BankGiro Loterij financiële ondersteuning en heeft medio vorig jaar een extra bijdrage gevraagd voor de Twentse Museumfabriek. Dat deze aanvraag gehonoreerd zou worden was voor Odding een complete verrassing, en het bedrag al helemaal. Hij noemt het ‘waanzinnig’, want: ‘Hiermee kunnen we de vernieuwing van TwentseWelle enorm versnellen. Dit is zo ongelooflijk mooi voor de toekomst van het museum.’

TwentseWelle heeft enkele moeilijke jaren achter de rug waarbij het als gevolg van de fusie te maken kreeg met zware bezuinigingen, waarbij medewerkers moesten afvloeien.  Odding koos voor een radicaal andere koers. ‘We hebben onszelf de opdracht gegeven om het meest innovatieve museum van Nederland te zijn; een museum waar het niet draait om passief kijken maar vooral om meedoen en om creativiteit.’ Het initiatief voor de Twentse Museumfabriek omvat vernieuwingen om dat mogelijk te maken.

Naast een nieuw auditorium en de aanzienlijk uit te breiden familiewerkplaatsen - die de afgelopen twee jaar al zeer succesvol waren - komt er een Maker Space die niet alleen gebruikt zal worden voor professionals maar ook door ontwerpers, studenten groepen uit het voortgezet onderwijs. Een ander onderdeel van de museumfabriek is het Twentelab waar liefhebbers, kenners en vrijwilligers - ten overstaan van het publiek - aan het werk kunnen met het erfgoed. Dat kunnen ze zowel in een nieuw collectiecentrum met depot, restauratieatelier en fotostudio als in een fors kenniscentrum met bibliotheek en uitgebreide onderzoeksfaciliteiten.

In de museumfabriek wordt gemaakt, vindt educatie plaats, wordt ontwikkeld en wordt het erfgoed bestudeerd. En juist dat erfgoed is bij TwentseWelle ongelooflijk rijk, mede omdat het museum nauw samenwerkt met Rijksmuseum Twenthe. Het Twentelab is daarom een samenwerkingsproject tussen deze beide ‘Roombeekmusea’. Met de bijdrage van de BankGiro Loterij kan TwentseWelle de beslissende stap zetten naar het museum waar alles draait om creativiteit en meedoen.

Deel dit nieuws!