De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA troeft groter Lokaal Hellendoorn in vooronderhandelingen al af

CDA troeft groter Lokaal Hellendoorn in vooronderhandelingen al af

NIJVERDAL - Niet de winnende plaatselijke partij Lokaal Hellendoorn, maar de verliezende collegepartij CDA krijgt naar het zich laat aanzien de lead in een nieuwe coalitie. De christendemocraten moeten wel nog inhoudelijk spreken met kleinere partijen. Dat zijn 'vertrouwde' coalitieparners ChristenUnie en D66 plus nieuwkomer GroenLinks. Dit betekent dat VVD en PvdA uit de boot vallen.

Lokaal Hellendoorn kreeg bij de verkiezingen in maart acht raadszetels, het CDA zakte van acht naar zeven, maar had intern al afgesproken onder geen beding met de fusiepartij van Burgerbelangen, Gemeentebelangen en HOP in één college te willen zitten, want van deze samenwerking in de periode 2010-2014 worden Hellendoornse christendemocraten nog wel eens angstzwetend wakker.

De samenwerking in de afgelopen raadsperiode met vier kleine fracties is het CDA veel beter bevallen. In deze constructie waren de wethouders Van den Dolder van de ChristenUnie en Walder van D66 ook wethouder namens de PvdA en de VVD. De beide laatste partijen staken dit experiment nu, de PvdA (één zetel) is te klein geworden en de VVD (drie zetels) zou te vaak dwarsliggen. GroenLinks zal zijn vreugde niet op kunnen nu het dagelijks bestuur der gemeente voor het eerst wenkt. De 'reuzenkabouter' Koster moet een gat in het Doktersbos springen, want geldt als de stamvader van GroenLinks, maar was zijn politiek actieve jaren een lonesome cowboy in de bestuurlijke arena.

De vraag is nu of ook ChristenUnie, D66 en GroenLinks twee wethouders zullen mogen leveren, ook als D66-wethouder Walder verstek laat gaan. De kans is namelijk groot dat hij het wethouderschap krijgt aangeboden in zijn woonplaats Deventer, waar hij nu mee-formeert en sowieso wil blijven wonen. De drie kleinere fracties kunnen erop wijzen dat ze zes zetels hebben, wat raakt aan de zeven van het CDA. En dat voor hen het winnende Lokaal Hellendoorn een second best-optie kan zijn.

Deel dit nieuws!