De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Wierden lijkt op weg naar een coalitie/college van NEW en CDA

Wierden lijkt op weg naar een coalitie/college van NEW en CDA

WIERDEN - Er komen besprekingen over een coalitie van NEW en CDA in de gemeente Wierden. Dat heeft NEW als grote winnaar van de verkiezingen vanavond laten weten. Daarmee volgt de partij na wat aarzelingen de aanbeveling van informateur Van der Kolk, die nu ook als formateur gaat oprden. De politicoloog uit Enschede zal gesprekken voeren met deze twee partijen en nader inzoomen op de concretisering van de volgens hem werkbare coalitie. Beide partije hebben hier nu mee ingestemd en hebben deze week in een eerste bespreking gevoerd onder leiding van de formateur 'met open vizier en wederzijds vertrouwen' en er staan vervolgafspraken gepland. De bedoeling is over twee weken eieren te leggen.

NEW steeg bij de verkiezingen van vier naar zeven zetels, het CDA werd voor het eerst in de historie niet de grootste partij van Wierden, moest zelfs een zetel inleveren, van zes naar vijf. Het betekent dat in een coalitie NEW twee wethouders zal leveren en het CDA één. Het betekent ook een trio nieuwe wethouders, omdat de huidige wethouder Span van het CDA na de verkiezingen medeelde niet langer in aanmerking te willen komen voor een tweede termijn ('Dit trek ik niet meer') en de wethouders Slagers van de grootste verliezer PPW en Lansink Rotgerink van de gelijkblijvende VVD ook moeten inrukken. Slagers en Lansink Rotgerink waren wisselspelers, want volgden de tussentijds vertrokken De Putter en Schasfoort op.

Onduidelijk is wie de kandidaat-wethouders van NEW zijn, al circuleren de namen van het ervaren fractielid Te Riet (al acht jaar raadslid) en de met voorkeurstemmen gekozen Braamhaar, beiden uit Enter, in de boezem van het CDA valt de naam van het recent na twaalf jaar vertrokken raadslid Hagedoorn. Hoe dan ook, de enige routinier in het college te Wierden, burgemeester Robben (CDA), zal als mentor meer werk krijgen in de begeleiding en ook nog wat nadrukkelijker zijn stempel kunnen zetten op het beleid. 

 

Deel dit nieuws!