De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Klomp wil geest van Pinksteren laten waaien in kunst en wetenschap

Klomp wil geest van Pinksteren laten waaien in kunst en wetenschap

ENSCHEDE – De wetenschap en de beeldende kunst leggen  het af en verkwijnen; ze worden geofferd op altaren van commerciële belangen. Dat schrijft beeldend kunstenaar Rudy Klomp te Enschede in een Pinksterpamflet. In beide disciplines zouden empirisch onderzoek en het vrije denken centraal moeten staan, maar dat is volgens Klomp niet meer zo. Het geld maakt de dienst uit, een onderzoek is geen experiment maar een commando.

In de kunstwereld bepalen naar de mening van Klomp de kopers de richting en niet de kunstenaars en de verzamelaars. Zoals in de wetenschap naar zijn opvatting het experiment is vervangen door opdrachtgeilheid. ‘Het wordt de hoogste tijd voor een nieuw groot verhaal waarin Wetenschap, Kunst, Filosofie, weer een eenheid = geest, vormen’, noteert hij in zijn schotschrift. Klomp propageert fantasie als wetenschap, hij wil de geest laten waaien, en niet alleen tijdens Pinksteren. ‘De waarnemer beïnvloedt het waargenomene.’

Kunst en wetenschap dienen in de ogen van Klomp onverbiddelijk (en) onafhankelijk te zijn. Aan de Universiteit Twente gaat het volgens Klomp alleen nog maar om het binnenhalen van lucratieve opdrachten, waarbij het gezegde van toepassing is dat wiens brood men eet diens woord men spreekt. Over het kunstklimaat is de beeldend kunstenaar en zelfbenoemde filosoof vernietigend, want de onbevangenheid is ingeruild voor vooringenomenheid: ‘Sinds de ‘Wetenschappelijke Materialisten en Post Modernisten (en voeg daar ook het Post Humane denken aan toe) de kunstwereld in hun wurgende greep hebben is er voor mij geen plaats meer als zwerver. Hij hekelde al eerder al de popularisering van de (op massa gerichte) exposities, ook in bijvoorbeeld het Rijksmuseum Twenthe. Klomp stelt dat kunst, wetenschap en theologie wel te onderscheiden zijn maar niet te scheiden. Het moet volgens de Enschedese beeldend kunstenaar altijd gaan om existentiële vragen en kritische geesten, wat zou schreeuwen om verbinding.

Deel dit nieuws!