De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • NEW wint na de verkiezingen nu ook de formatie in Wierden/Enter

NEW wint na de verkiezingen nu ook de formatie in Wierden/Enter

ENTER/WIERDEN - De lokale partij Nieuw Enter Wierden (NEW) won de verkiezingen (van vier naar zeven zetels en de grootste fractie) en heeft nu in de besprekingen met het CDA (van zes naar vijf zetels en voor het eerste de tweede viool) ook de formatie gewonnen, want voor de partij belangrijke punten in het coalitieakkoord gekregen, waarbij een accent op Enter ligt.

Vernieuwing van de lokale democratie is zo'n punt, ofschoon in de praktijk moet blijken wat het zal voorstellen. In een verklaring staat hierover: 'Het gaat het onder andere om meer ruimte voor inwonersinitiatieven, eerder en beter contact tussen inwoners en raad bij ingrijpende plannen, betere dienstverlening en aantrekkelijker gesprekken en discussies in de raad.'

Veel concreter is het akkoord van NEW en CDA op het gebied van infrastructuur waarbij Enter de boventoon voert. Zo ligt de prioriteit bij de Dorpsstraat-Midden te Enter waarover al jaren wordt gesteggeld. De nieuwe coalitie gaat reserveren voor de aanleg van een vrijliggend fietspad bezijden de Ypeloweg voor fietsers, met name scholieren, tussen Enter en Almelo. NEW sloeg ook al jaren op dit aambeeld, maar kreeg het niet voor mekaar. Nu dus wel. Ook wil de coalitie geld uittrekken voor nieuwe huisvesting ten behoeve van het basisonderwijs in Enter.

De uit Nijverdal ingevlogen wethouder Coes van het CDA gaat zich ontfermen over Ruimtelijke Ordening, Volkshuivesting en vermoedelijk ook dorpsstraten en fietspaden. In de gemeente Hellendoorn wethouderde Coes, die daar twaalf jaar schepen was, over Sociale Zaken en Zorg (tegenwoordig Sociaal Domein), maar in Wierden gaat de nieuwe wethouder Braamhaar van NEW zich daarmede bezig houden. Mogelijk valt ook Sport in het pakket van de gewezen voetbalscheidsrechter. maar dat staat niet in de verklaring der beide partijen.

De tweede NEW-wethouder Kortenhoeven krijgt de portefeuille Financiƫn en tevens de verantwoordelijkheid voor de in de persverklaring belangrijk genoemde Duurzaamheid. De coalitie van NEW en CDA zal 'voorlopig' windmolens in het landschap weren (er staat niet bij hoe lang 'voorlopig' duurt) en 'op korte termijn' beleid voor zonneparken openbaren.

Deel dit nieuws!