De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Toogdag van Twentse Erven grijpt plaats op 't Ribbert in Ootmarsum

Toogdag van Twentse Erven grijpt plaats op 't Ribbert in Ootmarsum

OOTMARSUM – De Stichting Twentse Erven houdt zaterdag in Ootmarsum de jaarlijkse toogdag voor donateurs en elkeen met hart voor het landschap en de landerijen in Twente.

De donateursdag is op Erve 't Ribbert aan de Vasserweg te Ootmarsum. Deze gedeeltelijk gerestaureerde boerderij Erve ’t Ribbert aan de Vasserweg is de plek van samenkomst.  Het erf dateert van medio de achttiende eeuw. Na de ontvangst om half elf vertelt buurtgids Heitkamp over zijn ervaringen tijdens het bouwhistorisch onderzoek en de restauratie van de hoeve en de bijgebouwen, waaronder een gewezen kippenhok dat is verspijkerd tot een gastenverblijf.

De boerderij, ondertussen een rijksmonument en twaalf jaar geleden gerestaureerd en gerenoveerd, wordt al honderd jaar en vier generaties gepacht door de familie Veneklaas. Het erf is één van de vijf boerderijen in eigendom van het Mr. W.J. Engels van Beverfordefonds. Niettemin is het een modern agrarisch bedrijf met een ligboxenstal en melkrobot voor honderd koeien en met zonnepanelen op het dak.

Voorzitter Robben van de Stichting Twentse Erven, tevens secretaris van het Engels van Beverfordefonds en burgemeester van Wierden, over de relatie tussen de familie Van Bevervoorde en de familie Veneklaas op 't Ribbert. Aansluitend vindt een rondleiding over het erf plaats door de familie Veneklaas. Na de lunch geeft stadsgids Oosten een lezing over de boerderijen in en rond Ootmarsum.

Deel dit nieuws!