De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Wierden wil onder druk te veel te dure grond voor De Passie kopen

Wierden wil onder druk te veel te dure grond voor De Passie kopen

WIERDEN – De gemeente Wierden gaat voor de geplande nieuwbouw van de middelbare school De Passie voor evangelisch-bijbelgetrouw onderwijs meer grond kopen dan noodzakelijk. Dat gebeurt onder druk van de huidige eigenaar van de grond in de Esrand, wiens naam angstvallig wordt vermeden en die de grond destijds van de familie Hammink van het Theaterhotel/Van der Valkconcern kocht. Hij Wiens naam kennelijk niet mag worden uitgesproken is de in Wierden geboortige investeerder/ontwikkelaar Holterman, met wie meer zaken worden gedaan.  Hij wil alles of niets verkopen, ook als het te veel en dus duur is voor de gemeente.

Holterman kocht de grond van Hammink/Van der Valk eind vorig jaar toen werd besloten van de hotelbouw af te zien. De gemeente moet 2.275.000 euro betalen voor de aankoop van drie percelen waar ooit  die Van der Valk-vestiging (hotel, restaurant, zaalaccommodatie) zou komen. Het betreft  een lap grond met omvang van circa 2,3 hectare, waarvan slechts één hectare nodig is voor De Passie. Over de aankoop van een deel van de grond zou niet te praten zijn.

Verder valt niet uit te sluiten dat De Passie een loden last aan het zere been van de gemeente zal worden, want Wierden ontvangt voor de school drie ton per jaar van de rijksoverheid, maar dat is bij lange niet genoeg voor de bouwlast en de exploitatie. Waar nog bijkomt dat het ministerie de rijksbijdrage subiet stopt als De Passie ooit onder de leerlingennorm belandt.  Overigens is er nu nog voorzien in een lichte groei tot 685 leerlingen in het nieuwe schooljaar.

Volgens wethouder Coes moet de gemeente de school faciliteren, is het zaak vaart te maken en door te pakken. De gemeenteraad zou al over twee weken een besluit moeten nemen. Een aantal fracties lijkt kritisch en wil afwegen om op de huidige plek van de semi-permante noodschool aan de Akkerwal in Zuidbroek nieuwbouw te plegen, wat aanvankelijk ook de voorkeurslocatie van De Passie was, maar die ziet nu heel andere Elysese velden voor het geestesoog.

 

Deel dit nieuws!