De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • ChristenUnie in Twenterand spoelt linzensoepkater weg in zwembad

ChristenUnie in Twenterand spoelt linzensoepkater weg in zwembad

VRIEZENVEEN – De besluitvorming over de bouw van een nieuw zwembad binnen de grenzen van de gemeente Twenterand vond in de vorige coalitie plaats in crisissfeer en er mankeerde weinig aan of de ChristenUnie had de coalitie met CDA en SGP opgeblazen. Dat zei fractiechef Smelt van de ChristenUnie in het programma 'Politieke Stem op DeltaFM'. Volgens hem waren CDA en SGP de steunberen van een nieuw binnenbad in Vriezenveen-Noord en wisten ze van geen wijken. Het zou duurder zijn (grondaankoop en bouwproces) dan het aanvankelijke plan om het overdekte bad De Stamper in Vriezenveen-Zuid te renoveren en te moderniseren. Toch stemde de ChristenUnie in.

Smelt stelde dat de ChristenUnie klem zat omdat CDA en SGP per se nieuwbouw in Noord wilden, duurder dan Zuid, en zonder andere meerwaarde. Mede door sneven van het plan Zuid trad de daarvoor verantwoordelijke ChristenUnie-wethouder Oudendijk af. Ook was het de aanleiding voor ChristenUnie-raadslid Laarman zich af te scheiden van de fractie. Dat de ChristenUnie ondanks het verlies van een wethouder en een raadslid de ‘christelijke coalitie’ in de benen hield is volgens Smelt met zoveel woorden ‘samen-uit-samen-thuis’. Onder zijn leiding besloot de partij dit voorjaar te gaan regeren met de grote winnaar GBT (waarvoor Laarman overigens tot één der twaalf raadsleden is gekozen) en – voor het eerst in de historie – CDA en SGP losliet en naar de oppositie verbande.

De leidsman van de ChristenUnie laat fijntjes weten de coalitie met GBT óók als een soort genoegdoening voor 2010 toen het CDA  de ChristenUnie, die trouw was gezworen (‘We houden elkaar vast’), plotseling liet vallen om met GBT te gaan regeren. Dat gebeurde tijdens een barbecue van het CDA, waarbij de spreekwoordelijke linzensoep ook op het menu stond. Van aversie jegens de christendemocratische broeders en zusters is naar het oordeel van Smelt overigens geen sprake, waarbij hij erop wijst de afgelopen jaren geregeld wethouders van het CDA uit de wind te hebben gehouden. (Overigens komt het zwembad in Vriezenveen-Zuid op de plek van De Stamper.)

Deel dit nieuws!