De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Koloniën van Weldadigheid nog kansrijk geacht als Werelderfgoed

Koloniën van Weldadigheid nog kansrijk geacht als Werelderfgoed

HARDENBERG/OMMEN - Er is ondanks een voorlopige afwijzijng mog een gerede kans dat de Koloniën van Weldadigheid de status Werelderfgoed van de Unesco krijgen. Deze internationale organisatie heeft gevraagd het nominatiedossier aan te passen en opnieuw in te dienen. Dit is nu precies twee eeuwen na de oprichting van de eerste Kolonie in Nederland en 25 jaar na de afschaffing van de wet op de landloperij in België.

De Koloniën van Weldadigheid, zeven in totaal, waarvan twee aan de noordrand van Twente (Ommerschans en Willemsoord), zijn ’s werelds eerste, meest grootschalige en langst functionerende voorbeelden van landbouwkoloniën die destijds werden gesticht om armoede te bestrijden. Ze zijn in zekere zin de voorlopers van de verzorgingsstaat. Ruim een miljoen Nederlanders en Belgen hebben voorouders in de Koloniën van Weldadigheid.

De Koloniën van Weldadigheid zouden een uniek verhaal vertellen, een geschiedenis die tot nu toe voor velen verborgen is. Ondertussen worden in de Koloniën gebouwen gerestaureerd, bezoekerscentra ingericht, worden boeken geschreven en haken nieuwe bedrijven aan op de geschiedenis van de Koloniën.

 

Deel dit nieuws!