De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • BBE en VVD geven toe bij formatie van nieuwe coalitie Enschede

BBE en VVD geven toe bij formatie van nieuwe coalitie Enschede

ENSCHEDE – Alle vijf de partijen die een wethouder leveren in het nieuwe college van burgemeester en wethouders te Enschede hebben water bij de wijn moeten doen, met name de zittende coalitiepartijen BBE en VVD. Wat bij BBE opvalt is dat ze ondanks verkiezingswinst (de enige winnende partij uit de vorige coalitie) toch moet leven met sluiting van zwembad De Brug in Glanerbrug en met de bouw van zeker drie windmolens bezijden de A35.  En de VVD  slikt een pittige greep in de financiële reserves van de gemeente en een verhoging van de onroerend zaak-belasting.

Voor de ChristenUnie betekent blijvende collegeverantwoordelijkheid dat de partij zich moet neerleggen bij koopzondagen, al stelt wethouder Van Houdt dat de winkels pas vanaf één uur des middags de deur mogen openen en dat christelijke hoogtijdagen als Eerste Kerst-, Paas- en Pinksterdag géén koopzondagen zijn.

Op het eerste oog heeft D66 de verkiezingen verloren, maar de formatie gewonnen. Zo kan zittend wethouder Eerenberg op het gebied van financiën en duurzaamheid het beleid in grote lijnen voortzetten, mét zijn standvastige bezuinigingsbeleid, het inzetten van reserves en het doorvoeren van een mix ten behoeve van de energietransactie, waaronder windenergie. Eerenberg maakt zelf gewag van een ‘stabiel en verbindend’ college in Enschede.

Aan de nieuwe coalitiepartner PvdA de eer om de kosten van (jeugd)zorg fors te beteugelen. Ook hier wordt over een ‘transitie’ gesproken en de leden van de PvdA kozen voor de promotie van het raadslid Kampman tot wethouder.  Hij denkt dat de kosten fors omlaag kunnen door er vroeg bij te zijn. De leden passeerden fractieleider Van der Velde, die zich ook had gekandideerd. Van der Velde heeft daarop wegens zure druiven besloten de fractie te verlaten.

Deel dit nieuws!