De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XII

Marc Teutelink is de omhoog geblazen nieuwe leidsman van BBE. En dat is dan weer een plaatselijke vox populi-partij in Enschede die sinds maart de grootste fractie in de gemeenteraad heeft.  Zo’n partij van de soort waar Eddy Terstall ooit een film over maakte.

Ze regeren op gevoel. Het is een partij van witte mannen van het stadsmarinierstype. Dat kwam vanavond het navrantst tot uiting in een debat over het nieuwe coalitieprogramma en het nieuwe college dat dit moet fiksen. Alle vijf de wethouders zijn man en wit. Daar werden links en rechts wat opmerkingen over gemaakt, in de sfeer van jammer, helaas en gemiste kans, want op geen enkele wijze een afspiegeling van Enschede (110 nationaliteiten).

Eén van de criticasters was Ayfer Koc, fractieleider van het CDA, want zij had iets meer afspiegeling gewild, maar had  feitelijk nauwelijks of geen recht van spreken. Haar partij nam de afgelopen vier jaar deel aan het dagelijks bestuur der gemeente dat uit vijf kerels bestond, onder wie CDA-topic Patrick Welman die witter dan wit is. Ze had het - vanuit het idee van boter bij de vis - zelf moeten doen, want Vrouw en Suryoye. Moet je nu niet klagen, lijkt me.

Wat niet wegneemt dat die masculiene teutebel van BBE moet oppassen. Op het verwijt van louter witte mannen in het college reageerde hij, nota bene bij de interruptiemicrofoon, dat hij er wel één een zonnebank wil geven. Dat is zo'n grap die het op een Twentse verjaardag met veel bier en ballen vermoedelijk goed doet. Een droge witte wijn, maar doe er wel wat te drinken bij. De geest van Niels van den Berg die nu BBE-wethouder is. In een dankzegging richting de formateurs Jon Hermans en Mirjam Luizink zei Van den Berg over de laatste dat ze ‘trouwens best een knappe kop' heeft. Dat 'trouwens' doet het hem of haar natuurlijk. Ze zou een excellente wethouder zijn, want stadspromotor, nanolab-directeur, roessingh-strateeg, maar ja, vrouw hè.

 

Deel dit nieuws!