De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gerrit Kraa, letterknecht van de streektaal, wint Twentse Taalpries 2018

Gerrit Kraa, letterknecht van de streektaal, wint Twentse Taalpries 2018

BORNERBROEK/RIJSSEN – De schrijver, dichter, columnist en docent Twents en Twentse geschiedenis Gerrit Kraa heeft de Twentse Taalpries 2018 gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter Welten, burgemeester van Borne, bekendgemaaktKraa krijgt de prijs vanwege zijn verdiensten voor de Twentse streektaal, cultuur en geschiedenis. Hij was de eerste streektaalconsulent van Twente. Daarvoor was Kraa docent Nederlands en Frans aan de Christelijke Mavo in Rijssen die later opging in de scholengemeenschap Reggesteijn.

Kraa heeft boeken op zijn naam staan waarin vooral het leven in Twente en de Twentse geschiedenis centraal staan. Hij organiseerde symposia waarin de rol van de streektaal in de zorg, de economie, het onderwijs en de politiek centraal stond. De prijs zal Kraa eind deze maand de prijs in ontvangst nemen in theater De Bijenkorf  annex Kulturhus, te Borne tijdens een programma met streektaalmuziek en poëzie.

Eerdere winnaars van de Twentse Taalpries waren wijlen André Hottenhuis en  Herman Finkers, Anne van der Meiden, Goaitsen van der Vliet, Gerard Vaanholt, Jan Swennenhuis en het revuegezelschap van de Boern Leu.

Deel dit nieuws!