De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Centrum voor Twentse taal en streeekcultuur bibliotheek Hengelo

Centrum voor Twentse taal en streeekcultuur bibliotheek Hengelo

HENGELO - Voor de opening van het Centrum voor Twentse taal en streekcultuur komt gedeputeerde Maij van landbouw overmorgen naar de bibliotheek van Hengelo. Het centrum is een initiatief van Historisch Centrum Overijssel (HCO), Stichting IJsselacademie en Twentaal/Twente Akademie. De bedoeling is activiteiten op te zetten rondom het Twents in het primair, voortgezet en beroepsonderwijs.

De aanleiding is een aangenomen motie van het voormalige statenlid Te Rietstap van de ChristenUnie (sinds kort wethouder van Hardenberg dat eigenlijk ook nog Twente is) voor het behoud van het Twents. Daarmee is provinciale subsidie vrijgekomen die het opzetten van het nieuwe centrum mogelijk heeft gemaakt.

Concrete projecten van het nieuwe centrum zijn het maken van een Twentse variant van het tijdschrift Wiesneus dat in Drenthe een groot succes is op basisscholen, het opzetten van een projectweek voor het voortgezet onderwijs en het geven van cursussen Twents aan ROC-leerlingen die een opleiding voor de zorg volgen. Het centrum biedt ook faciliteiten voor vergaderingen en activiteiten. Voor studenten komen er studieplekken. Ook worden in de bieb te Hengelo culturele activiteiten in het Twents gehouden.

Deel dit nieuws!