De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Wandschilderingen uit Almelose kerk nu in godshuis te Almere

Wandschilderingen uit Almelose kerk nu in godshuis te Almere

ALMERE/ALMELO - De in totaal 72 meter lange wandschilderingen uit de voormalige Willibrordkerk te Almelo hebben een nieuw onderkomen gevonden, namelijk in de Bonifatiusparochie van Almere. De monumentale wandschilderingen van de hand van beeldend kunstenaar Théodore Strawinsky zijn nog in bezit van woningstichting Sint Joseph te Almelo die destijds de Willibrordkerk kocht.

De kerk was niet meer nodig voor de erediensten in Almelo-Zuid, werd in 2004 gesloopt en op de plek verrees een een complex woonzorgappartementen bezijden een winkelcentrum.

De wandschilderingen, die 25 scènes uit het leven van Jezus van Nazareth verbeelden, bleven intact en bewaard. Via een ingewikkelde methode werden de afbeeldingen, die op de muren waren aangebracht, overgezet op doek en zorgvuldig opgeslagen. Het vinden van een geschikte nieuwe locatie waar de schilderingen weer aan publiek getoond konden worden bleek ingrwikkeld. Toch gaf de woningstichting de zoektocht niet op, uiteindelijk dus met passend resultat.

Via de afdeling ´erfgoed in kerken en kloosters´ van het Catharijneconvent in Utrecht kwam Sint Joseph enkele jaren geleden in contact met het kerkbestuur van de Heilige Bonifatiusparochie in Almere, een stad waar nog geen rooms-katholieke kerk is, waar in Almelo er vier van de ooit zes gesloten/afgebroken zijn. Wel waren er plannen voor de bouw van een kerkgebouw in de stijl van de Bossche School. Dat is ook de stijl van de voormalige Willibrordkerk. Het kerkbestuur en de architect waren meteen enthousiast over het herplaatsen van de wandschilderingen.

Deel dit nieuws!