De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XLI

Ervaring is niet wat ons overkomt, maar wat we ermee doen. Mooie woorden, goede volgorde, maar natuurlijk ook een oneliner. Dat is niet ernstig, uiteindelijk gaat de beste poëzie over de simpelste dingen, dat het om de liefde draait, dat het leven een ontdekkingsreis moet zijn, maar dat al ons gezwoeg en geploeter niettemin eindigt in het graf. We moeten uiteindelijk dood om ruimte te houden voor het leven. In de korte tijd dat we hier zijn is het verstandig monnikenwerk te verrichten door goede boeken te lezen of te schrijven of te vertalen.

Horen, zien en schrijven. Want als ik een beetje in mijn eigen straatje klets gaat het vooral om de verhalen. De mens vertelt verhalen, van oeroude legenden tot net bedachte sprookjes.  En legt ze vast. Ervaringen overbrengen, ter lering en de vermaack. De kracht om verhalen te vertellen, nieuwe of oude is minder relevant, het moet beide gebeuren, maar die kracht onderscheidt ons van de regenworm en de huisstofmijt. Vanaf de kleuterschool (die had je toen nog) ben ik de ban van het verhaal, dankzij juffrouw Meijer. Overigens was ze ook vroedvrouw en ik moet nog uitzoeken of zij me 'met de tang gehaald' heeft; het zou me niks verbazen.

Dat je een verhaaltje mag vertellen of een tekening maken, dat wou ik elke dag wel, en luisteren naar de verhalen van de juffrouw, dat zijn ervaringen daar kun je mee thuis komen en wat mee moet doen. Ik vertelde bij de zwarte potkachel, waar ik mijn eigen plekje had, ook verhalen na (over de apen Tup en Joep) , ach, het overkomt je. Ik ben er nooit mee opgehouden. Mijn ouders moesten er erg aan wennen. Ze gingen met me naar de psychiater omdat ik alleen maar verhaalde en herhaalde, alles met een enorme drukte, hevig gesticulerend, met een stok waaraan ik een touwtje had gebonden, struikelend over woorden. Mijn ouders dachten dat er iets aan me schortte, wat ongtewijfeld zo is, maar het was niet wat ze dachten. 'Mevrouw, uw zoon mankeert niks, hij heeft een rijke fantasie, dat moet er uit', constateerde de zenuwarts in de Adastraat. 

Deel dit nieuws!