De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XLIII

Coldplay scoorde een wereldhit met The Scientist. Ik zag zojuist  dat er 68.372.228 weergaven zijn op youtube. Ofschoon ik het niet zo heb op deze muziek greep het me vandaag bij de strot. Tekst, sfeer en klank en van die drie de tekst het meest.

Ik zal pogen uit te leggen waarom en tegelijkertijd trachten het enigma in stand te houden. Het heeft te maken met een andere uitvoering van dit nummer, namelijk die van een jonge wetenschapper van de Universiteit Twente, onderwijspromovenda, die met een vriendin of collega  of een  buurvrouw, wie zal het zeggen, dat nummer van Coldplay uitvoert, met enthousiast publiek. Een filmpje daarvan is trouwens, zo figulierde ik deze lome zondag uit, ook te vinden op youtube, die wereldwijde verbinder van alles en iedereen. Tik de trefwoorden Kippers Brouwer en Scientist in. Een van de twee uitvoerenden, pianist én scientist, geboren voor de wondere wereld van de wetenschap, die bij menig 'Waarom?' doorgaans voor raadselen staat.

Voor mij schuilt de schrijnende bijzonderheid i de tekst, vanwege de wetenschap dat de  promovenda zonder dat ik haar kende toch van nabij was, en vorige week omkwam bij een tragisch ongeluk tijdens een vakantie in Santorini; de uitvaart vindt morgenmiddag plaats. De wetenschap geeft de tekst een navrante lading, maar antwoorden zijn er niet, zeker niet op vragen als 'Waarom dit leven?' en 'Waarom deze dood?'. Of de naam Coldplay.

Running in circles
Chasing our tails
Coming back as we are

Nobody said it was easy
Oh, it's such a shame for us to part
Nobody said it was easy
No one ever said it would be so hard

I'm going back to the start

 

Deel dit nieuws!