De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XLVII

De democratie heeft kennelijk recht op vakantie. Het geldt met name in de aardappelkelders en linnengoedkasten van het Huis van Thorbecke. De voor- en achterkamer, ook wel de Eerste en Tweede genoemd, willen nog wel eens beantwoorden aan de bedoeling van de Zwolse architect, want in voorkomende gevallen ook van medio juli tot medio september nog wel eens van zich laten horen, op radio of televisie of in de krant. Maar in de bovenkamer, waar toch het zenuwcentrum van de democratie is gevestigd, gebeurt niets.

De gemeente als eerste overheid, zo zou het moeten zijn. Maar evenmin als het provinciaal  bestuur (dat we sowieso zouden moeten opheffen, ik stel maart 2019 voor) maak je het lokale bestuur in de zomer de kachel aan, vakantie is vakantie, reces is reces. Ergens in september komen de circuswagens weer voorrijden. Politiek is in de loop van anderhalve eeuw, maar steeds sneller, verworden tot iets voor uitgeputte en seniele olifanten en wilde katachtigen die carrière willen maken. Ze zijn senang met hun democratisch decorum en hun vergaderzalen volgepakt met spuit-elf-katheders, porseleinkasten en brandende hoepels. En veel clowns.

Als er al iets belangrijks gebeurt, dan worden er besloten vergaderingen gehouden, bijvoorbeeld over arbeidsmigranten, want als mensen uit landen waar wij op reces zijn, hier een poosje willen komen werken, dan breekt nood wet. Dan zijn er smoezelige vergaderingen, zonder toeschouwers, betrokkenen en belangstellenden. Besluiten in beslotenheid. En voor de rest is het vakantie. En acht weken is dan wel het minste.

Deel dit nieuws!