De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CXXV

Politiek is niet alles, maar alles is politiek. Volgens sommigen kun je het er niet genoeg over hebben, anderen vinden het tijdverspilling.

Een ex-politicus vindt dat deze stukjes te veel over mij gaan en te soft worden  Hij wil bijtende maatschappijkritiek, vlammende vertogen, azijngedrenkte vruchten van kwaadsappigheid, geen liflafferij over ziek, zwak en misselijk.

De criticaster wenst, neen eist, politieke stellingnames en citeert in dat verband de theoloog Kuitert, meestal fout trouwens. Zo zegt mijn criticaster vaak dat bijna alles politiek is, maar politiek niet alles, maar dat terzijde. Het boek van Kuitert is zeer aan te bevelen, juist voor lieden die ontheiliging van alles prediken, omdat niets deugt.

Ik denk bij  mezelve en vrees voor anderen dat het politieke ambacht even goed als het journalistieke een voortdurend onderzoek moet zijn naar de kwetsuren én de genezing. Niet omdat het mensdom zal genezen van zijn onvolkomenheid, maar omdat het zin heeft met de aangeboren ziekte te leren leven.  Als dat soft is zeg ik met Henriëtte Roland Holst dat de zachte krachten zeker zullen winnen, zelfs als ik daar niet geheel zeker van bén.

Deel dit nieuws!