De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home

Grootscheepse metamorfose in gebied van Ten Cate Nijverdal

NIJVERDAL - Het bedrijventerrein aan de Van der Muelenweg én de spoorzone in Nijverdal worden de komende jaren anders ingericht. Het voornemen is om de bedrijven te concentreren aan Van der Muelenweg. Ten Cate is hiertoe een samenwerking aangegaan met Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO). De bestaande bouw op het bedrijventerrein wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Ook vindt er deels sloop en nieuwbouw plaats. Op die manier kunnen TenCate Grass, TenCate Protect en Toray Advanced Composites in Nijverdal gevestigd blijven. Dit betekent dat er bij deze bedrijven ruim zevenhonderd arbeidsplaatsen in de gemeente Hellendoorn behouden blijven. Door de verhuizing van TenCate Grass van het Hoge Dijkje naar de G. van der Muelenweg, ontstaat er ruimte voor woningbouw aan het Hoge Dijkje. Daarnaast kijkt HMO op de locatie G. van der Muelenweg naar mogelijkheden voor een campus met ruimte voor lichte bedrijvigheid en innovatie.

Ook (flex)wonen en een hotel zijn mogelijke nieuwe functies in het gebied ten noorden van het station. Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken is het nodig om de Van der Muelenweg te verleggen. De komende tijd werkt HMO, in afstemming met de gemeente, verder aan de plannen. Op donderdagavond 4 april houden HMO en de gemeente Hellendoorn een inloopbijeenkomst bij CSG Reggesteyn aan de Willem de Clerqstraat in Nijverdal voor iedereen die geïnteresseerd is in een kennismaking met HMO en deze verkenningen.

Namens het college van burgemeester en wethouders laat wet schepen Nijenbanning weten ‘het ontzettend belangrijk’ te vinden dat er  genoeg ruimte blijft  voor arbeidszekerheid en woningbouw. Door de voorgenomen gebiedsontwikkeling blijft Nijverdal, en daarmee de gemeente Hellendoorn, een belangrijke plaats innemen in de verbinding Zwolle/Twente/Münster. Dit is belangrijk om ook in de toekomst economisch sterk te blijven. Bovendien draagt deze ontwikkeling er aan bij dat we meer woningen kunnen realiseren voor onze inwoners.

‘Ons motto Bouwen aan maatschappelijke gebiedsontwikkeling is echt van toepassing op de transformatie van de TenCate-locatie’, zegt operationeel directeur Heethaar van HMO. ‘De bedrijfslocaties worden verduurzaamd en klaargemaakt voor de toekomst. Daarbij zien we goede kansen voor een opwaardering van het hele terrein, met maatschappelijk relevante functies zoals wonen.’

Het is de bedoeling dat de plannen in fases worden uitgevoerd worden en moeten alles voor 2029 gerealiseerd is. Het voornemen is om te beginnen met de bouw van een nieuwe fabriek door TenCate Grass (Thiolon) aan de G. van der Muelenweg. Daarna wordt de G. van der Muelenweg verlegd en volgt de rest van het plan.

Deel dit nieuws!