De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Toenemende druk op Van Hijum in miljoenenkwestie Lithium Werks

Toenemende druk op Van Hijum in miljoenenkwestie Lithium Werks

HENGELO - De oppositie in Provinciale Staten maakt een hard punt van de terugbetaling van de lening van 7,5 miljoen euro die aan Lithium Werks werd verstrekt ten behoeve van een mega-investering op de Technology Base in Twente/Enschede. Het geld zou nodig zijn voor de productie van batterijen ten behoeve van schone energie-opslag. Dat liep via de provincie Overijssel met CDA-gedeputeerde Van Hijum als bestuurlijk pleitbezorger. Het geld komt formeel via het aan de provincie gelieerde investeringsvehikel Oost NV beschikbaar. Ook de Twente Board en de Regio Twente waren nauw betrokken.

Na het besluit het bedrag ter beschikking te stellen maakte topman Koolen vrij snel bekend dat de grote investering toch niet in Twente plaatsvindt, maar in Amerika, dat net als China een veel groter bedrag van het investeringsbedrag beschikbaar stelt. Koolen liet weten dat zijn eigen bedrijf Super B, afgescheiden van Lithium Werks, met hetzelfde procedé wel degelijk in Twente gaat investeren en die 7,5 miljoen derhalve wil houden, omdat er principieel niets zou zijn veranderd. Daar wordt in de staten en gemeenten anders over gedacht. De kwestie komt Van Hijum vlak voor de verkiezingen erg slecht uit. Hij is als gedeputeerde in maart lijsttrekker van het CDA. Er vindt woensdag een statendebat plaats.

De affaire is een koude douche voor Twente en niet in de laatste plaats de provincie Overijssel die zich feitelijk met huid en haar en 7,5 miljoen aan de grote roerganger Koolen had uitgeleverd. In gemeenten gaan nu stemmen op dat het bedrag van 7,5 miljoen terug desnoods met pressie terug te eisen.

Deel dit nieuws!