De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCVIII

Op de radio hoorde ik een nachtelijk gesprek van Pieter van der Wielen met Marlies Heuer. Ik kende haar van zien, deze actrice, maar niet van ziek. Wist ook niet dat ze ziek was geweest, en nog herstellende. Het was of ik ze mijn tekst uitsprak.De radio is sowieso zoveel indringender dan de televisie Ik heb mijn leven lang geen televisietoestel gehad, kan nu natuurlijk wel via de laptop kijken, maar dat doe ik zelden. Ik vind het ver-schrik-ke-lijk.

Heuer herstelt van zo-goed-als-dood-geweest.  Zegt zich het moment te herinneren dat ze dacht: het is ook mooi geweest zo. Heuer gebruikte de woorden  'uit de tijd vallen' naar een boek van David Grossman, wat bij mijn weten toch geen Tukker Iis. En dat er dan toch nog weer een slinger aan het leven wordt gegeven. Terwijl je je vanwege je zieke en vanwege zoveel dingen niet meer kunnen en niet meer willen, hebt verzoend met de dood, leef je weer op.

Je was klaar met het leven, maar omgekeerd nog niet, het leven hecht zich aan jou, voetje voor voetje, stapje voor stapje, woord voor woord, Het is broos, maar het gaat vooruit, elke dag weer - en er is nog  een wereld terug te veroveren, Het is volgens Marlies Heuer gek om een leven te leven waarvan je al afscheid had genomen, dat je in haar geval weer even op de piano speelt of in mijn geval een stukje tikt, dat met ander woorden de passie er nog is.

 

Deel dit nieuws!