De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCXV

vrijdag 15 maart 2019

Er was een verkiezingsbijeenkomst die ik zou leiden, bij Harwig in Den Ham, met het oog op de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Dat heb ik gedaan, vanuit De Twenterander. Het was aandoenlijk, want ja, je moet tegenwoordig van alles kiezen. De demon van de democratie. De provincie, het waterschap, wat staat ons nog te wachten, denk ik soms, straks ook nog het buurtparlement (nu gewoon de buurtvereniging) en het kinderschap (vroeger een vriendenclub) - wie zal het zeggen?

Hoe meer verkiezingen, hoe minder democratie. Het is een eeuwige wetmatigheid, vang iets in een structuur, zeg dat het belangrijk is en het levert baasjes op en baasjes hebben belang bij bureaus en bureaus kunnen niet zonder bureauucratie. Het zijn gestolde machtsvacu├╝ms.

 Ik heb bij Harwig in Den Ham genoten van de verhalen van de dames en heren die in het waterschapsbestuur zitting willen nemen of in het provinciebestuur. Ik geloof ze op hun woord als ze zeggen dat meer wegen worden aangelegd, meer bijen zullen zoemen, meer kreken gaan meanderen en meer banen worden geschapen om de werkende klasse af te houden van gemurmureer dat alleen maar tot revoluties leidt, waarbij zij aangetekend dat ook de democratie een product is van revolutie. Lang leve Harwig in Den Ham.

 

 

Deel dit nieuws!