De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Stork-monument Hengelo onderdeel revival Janny en Berry Brugman

Stork-monument Hengelo onderdeel revival Janny en Berry Brugman

HENGELO/ALMELO - Het herdenkingsmonument, dat bij gelegenheid van tachtig jaar Stork te Hengelo werd gemaakt door beeldend kunstenaar Janny Brugman uit Almelo, krijgt een plek in Hart van Zuid. Het monument ligt nu in depot, maar zal te gelegener tijd een prominente plek in de tuin krijgen. De onderzoeker/schrijver Jan van der Kolk, die als chroniqueur het leven en het werk van de echtelieden Brugman (behalve beeldhouwer Janny ook haar levenspartner en schilder Berry) boekstaafde, houdt hier een vinger aan de pols.

Het werk van  Brugman is in gans het land te zien. De gemeente Twenterand inventariseert momenteel  de mogelijkheden tot herplaatsing van het kunstwerk 'De Zaaier' jaren de muur sierde van de voormalige Eben Haëzerschool te Vriezenveen. Het wandmozaïek  werd gered van de sloop, maar nu is de vraag waar het een nieuwe geschikte plek kan krijgen. Van der Kolk, die jaren in Twenterand woonde (Den Ham,) bepleit een passende zichtlocatie. Hij geldt  alsde grootste kenner van leven en werken van de echtelieden.

Bij gelegenheid van de honderdste geboortedag van Janny Brugman-de Vries (28 oktober vorig jaar) ging Van der Kolk zich in het werk van haar én haar echtgenoot verdiepen. Hij richtte de Stichting De Brugman Collectie op, schreef een boek, hield lezingen benevens vijf exposities en zette een kunstroute uit. In het boek laat hij een selectie van meer dan 350 kunstwerken zien. In gans het land staan of hangen werken van Janny en Berry Brugman. De gemeente Almelo, de woonstad van het echtpaar, zorgde op zachte aandrang van Van der Kolk dat alle Brugman-kunstwerken in de openbare ruimte werden voorzien van bordjes. Een aantal beelden verdween in de loop der jaren, maar er zijn er in Almelo nog achttien overgebleven. Op allerlei manieren heeft Van der Kolk elders in het land eigenaren opgespoord. Hij opperde bij burgemeester Gerritsen van Almelo een straat te vernoemen naar Janny Brugman en/of haar echtgenoot. Gerritsen antwoordde formeel dat hier de straatnaamcommissie over gaat, maar dat hij zich niet kan voorstellen dat er aan het kunstenaarsechtpaar geen aandacht zou worden besteed.

 

 

Deel dit nieuws!