De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Verplichte asbestsanering door ingreep van Eerste Kamer van baan

Verplichte asbestsanering door ingreep van Eerste Kamer van baan

WESTERHAAR - Het absolute asbestverbod is van tafel. Hiertoe heeft de Eerste Kamer hedenmiddag besloten. Het voorstel om asbest in en aan gebouwen te verbieden ging de Eerste Kamer te ver, qua noodzaak en qua kosten. De provinciale overheid had de afgelopen jaren de lead om bij bedrijven, waaronder veel schuren en stallen 'op de boer' in het uitgestrekte buitengebied van Overijssel, op termijn al het asbest te verwijderen.

Deze mega-operatie  zou miljarden vergen, met veel subsidiegeld, maar ook bijdragen van eigenaren van onroerend goed waar asbest in is verwerkt. Een aantal bedrijven dook in dit gat in de markt, onder wie in Twenterand, waar het ex-raadslid Klinkhamer van Twenterand, tevens uitbater van een modezaak Westerhaar, met zij Asbestschakel een gat in de markt zag, een conglomeraat van elf asbestsaneringsbedrijven in Nederland.

Door het tegenstemmen van VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP is het wettelijke verbod op asbest van tafel. De vijf partijen  vrezen vooral voor de onbetaalbaarheid van een Nederland met louter asbestvrije gebouwen. Ook een poging van staatssecretaris Van Veldhoven om te redden wat er te redden viel, door de uiterste termijn vier jaar op te schuiven, van 2024 tot 2028, vermocht de meerderheid in de Senaat niet te vermurwen, want het zou keiduur zijn, maar niet keihard nodig.

De tegenstemmers, 43 van de 75 senatoren, baseerden zich inhoudelijk op materiĆ«le en financiĆ«le argumenten. Volgens het CDA, waarvoor voormalig staatssecretaris Atsma, destijds aanjager van een asbestverbod, het woord voerde, zouden er problemen van komen, bij de controle, de rekening en de handhaving. Voor de VVD, de PvdA, de PVV en de SGP geldt min of meer hetzelfde, terwijl de PvdA een goed pakket stimuleringmaatregelen zei te missen in het voorstel van de staatssecretaris. Ook de standsorganisatie LTO zit op die lijn en is blij met de afwijzing van het verbod.

Deel dit nieuws!