De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCLXXIX

De tuinman is weg en in orde.

PvdA/GroenLinks Twenterand wil Soweco- duidelijkheid Van Abbema

VRIEZENVEEN – De eenhoofdige fractie van PvdA/GroenLinks in Twenterand maakt zich ‘grote zorgen’ over de toekomst van de sociale werkvoorziening Soweco en wil daarover een politiek debat om wethouder Van Abbema duchtig aan de tand te voelen. Twenterand is één van de zes gemeenten in de subregio Almelo die bestuurlijk in de gemeenschappelijke regeling Soweco participeren.

Het raadslid Reusken van PvdA/GroenLinks wil van het college van burgemeester en wethouders weten waarom Soweco de facto wordt opgeheven en waarom Twenterand daarmee in het bestuur akkoord is gegaan. Het is wethouder Van Abbema die de gemeente in het bestuur vertegenwoordigt.

Reusken wijst er in zijn vragen op dat het financieel nu juist weer beter ging met de sociale werkvoorziening. Hij wil ook tekst en uitleg van de wethouder over de link die Van Abbema heeft gelegd met de tekorten in het sociaal domein. Daarnaast wenst Reusken van de wethouder te horen in welk stadium de directie, de ondernemingsraad en de raad van commissarissen bij de besluitvorming zijn betrokken. Zoals eerder gemeld zijn die ongelukkig met het besluit van het bestuur dat de signatuur verraadt van voorzitter Maathuis, wethouder namens de VVD in Almelo.

Verder releveert Reusken dat minister Van Engelshoven gemeenten juist heeft opgeroepen de bedrijven voor sociale werkvoorziening juist niet te ontmantelen, maar ze integendeel juist te versterken vanwege hun uniek genoemde expertise. In de richting van Van Abbema: ‘Hoe verklaart u uw handelen afgezet tegen deze oproep?’

Woningen in hogere segment en nieuw park op plek Bataafse Kamp

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft de zege gegeven aan het plan Bataafse+ van de combinatie Nijhuis Bouw/HK2 uit Rijssen. Deze bouwcombinatie heeft ook de Drienerstaete gerealiseerd. Er komen op de plek van de voormalige middelbare school 38 woningen in het hogere segment. Het moet  een besterking van de de oostelijke centrumrand van Hengelo worden. Het plan voorziet in loftwoningen, maisonnettes, appartementen en penthouses bovenop het gebouw.

De waardevolle elementen van het markante gebouw blijven volgens de gemeente Hengelo behouden. Het park Bataafse Kamp gaat op de schop om 'een geweldige impuls' te krijgen. De gemeenter raakt in een  pers[bericht niet uitgejubeld: 'Het nieuwe plan zorgt voor een prachtige entree naar de binnenstad vanaf de Enschedesestraat.'

De vijver krijgt een flinke opknapbeurt en hier worden waterplanten toegevoegd. Ook het waterorgel krijgt een plek in de vijver. Verder blijft er veel gras om de (monumentale) bomen en kunstwerken goed tot hun recht te laten komen. Er komen lange banken in het park en bij de vijver,

Eind vorig jaar is de gemeente Hengelo gestart met een verkoopprocedure voor het gebouw waarbij potentiële kopers een visie moesten ontwikkelen op de integrale ontwikkeling van het pand en park De Bataafse Kamp. De selectiefase en de gunningsfase zijn inmiddels afgerond.

 

Robben geridderd bij afscheid na negen jaar burgemeesterschap

WIERDEN – Bij zijn afscheid van de gemeente Wierden kreeg burgemeester Robben de versierselen uitgereikt door die behoren bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hiertoe maakte commissaris des konings Heidema de gang naar de bijzondere raadsvergadering.

In de vergadering spraken burgemeester Van Veldhuizen van Enschede,  locoburgemeester Coes, voormalig wethouder Broeze en de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra het woord. Vóór de vergadering  nam Robben afscheid van het personeel en na de vergadering was er in een tent bij de Hofvijver een receptie voor de burgerij.

Robben, geboren en getogen in Raalte, waar hij ook raadslid was, kwam negen jaar geleden naar Wierden om te voorzien in de vacature die was ontstaan na het vertrek van burgemeester Kobes.

CCLXXVIII

Er zingt een boom in het bos

en in de avondzon bladdert de lantaarnpaal af

Het licht vertakt stam en stad

en de mast gaat op pad in gestage sukkeldraf

 

(ik bedenk wel eens wat en dan krijg je dit)

Deel dit nieuws!