De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home

Mans Kapbaarg-prijs in Almelo valt toe aan bezige bij Hans Krol

ALMELO - De historicus Hans Krol is vanwege de gemeente Almelo in de stedelijke scholengemeenschap Erasmus onderscheiden met de Mans Kapbaargprijs. Krol was jarenlang geschiedenis- en maatschappijleraar aan het Erasmus en ontplooide ook tal van andere activiteiten, die een relatie hebben met mens en maatschappij. Zo was hij van meet af aan als aanjager betrokken bij het magazine Stad en Ambt, waarvan hij van meet af  met een groep gelijkgestemden aanjager en stimulator was. Ook voor andere initiatieven die raken aan stedelijke historie is Krol in de weer geweest. Ook is hij zeer betrokken bij het project Stolpersteine, dat op plekken waar in de Tweede Wereldoorlog joodse inwoners uit hun huizen werden gehaald om niet naar vernietigingskampen te worden vervoerd. De zogenoemde Stolpersteine herinneren aan de verschrikkingen.

Vanwege die grote betrokkenheid enaffiniteit met cultuur en de stad Almelo en zijn ultuurhistorische verdiensten is het volhgens de gemeente terecht dat de Historische Kring Stad en Ambt Almelo de Mans Kapbaargprijs aan Hans Krol hebben toegekend.

'Elke nieuwe generatie draagt bij aan de voortzetting van onze geschiedenis. En het werk dat u doet, zorgt ervoor dat Almelo blijft groeien met aandacht voor ons bijzondere verleden. Want erfgoed is geen statisch gegeven; het is een levend onderdeel van wie we zijn. Erfgoed is overal, in elke straat, in elke buurt, in elke traditie.', aldus wethouder Van Rees.

De Mans Kapbaargprijs werd in 1969 voor het eerst uitgereikt. De prijs kent net als de stad een rijke historie. De Historische Kring Stad en Ambt Almelo reikt de prijs eens in de vijf jaar uit. “Een prijs die ons eraan herinnert hoe waardevol ons verleden is voor de toekomst van onze stad'.

Deel dit nieuws!