De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Heidema voorgedragen als commissaris des konings Overijssel

Heidema voorgedragen als commissaris des konings Overijssel

ENSCHEDE/ZWOLLE - De huidige burgemeester Heidema van Deventer is door Provinciale Staten van Overijssel voorgedragen als opvolger van commissaris Bijleveld des konings van Overijssel. Dit is zojuist meegedeeld na een besloten vergadering. Daarmede komt een einde aan een tijdperk van CDA-commissarissen; Heidema is lid van de ChristenUnie, een partij die al deel uitmaakt van het dagelijks bestuur en daartoe gedeputeerde Boerman in het bestuurlijke zadel heeft.

De commissaris heet volgens een persbericht het gezicht van de provincie te zijn. Het waren na de Tweede Wereldoorlog voortdurend christendemocratische gezichten, laatstelijk Bijleveld, die net als twee eeuwen geleden de eerste commissaris Bentinck zeer vertrouwd was met het Huis van Oranje. Zetelden er voor de Tweede Wereldoorlog regelmatig liberale commissarissen in de provinciehoofdstad annex geboortestad van Thorbecke, tijdens de oorlog waren het NSB-commissarissen en na de wereldbrand bestuurders van de KVP/CDA, onder wie vanaf de jaren zeventig in volgorde van opkomst Niers, Hendrikx, Jansen en de onlangs tot minister van Defensie benoemde Bijleveld.

En nu dus Heidema van de ChristenUnie, sinds 2007 burgemeester van Deventer, en daarvoor van Neder-Betuwe. Hij was in de vorige eeuw raadslid en later wethouder van Zoetermeer. Het commissariaat des konings zal voor de nu 56-jarige Heidema letterlijk en figuurlijk de kroon op zijn bestuurlijke loopbaan zijn. Hij is ook de eerste commissaris vanuit de kringen van de ChristenUnie.

Volgens voorzitter Reesink van de vertrouwenscommissie (leidsman der christendemocraten) is Heidema 'charismatisch' en kan hij partijen, politiek en publiek, (ver)binden. Dat lukte hem als bevindelijk-christelijk politicus ook in de socialistisch-libertaire vrijstaat Deventer, ooit Moskou aan de IJssel, maar ook de stad van Geert Groote en diens Moderne Devotie. Heidema stamt trouwens uit de bloedgroep van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) - dus een kind van Jongeling.

Deel dit nieuws!