De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • BBE maakt zich zorgen over Turkse weekendscholen in Enschede

BBE maakt zich zorgen over Turkse weekendscholen in Enschede

ENSCHEDE – Burger Belangen Enschede, de grootste coalitiepartij in van deze stad, maakt zich ‘heel nadrukkelijk zorgen’ over de manier waarop de Turkse overheid zogenoemde weekendscholen wil gaan opzetten en financieren in vijftien landen, waaronder Nederland. De fractie wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe de controle vanuit de gemeente is als er een weekendschool in Enschede zou komen.

In de scholen zouden de Turkse geschiedenis, cultuur en taal moeten worden onderwezen. Moskeeën en gebedshuizen kunnen zich aanmelden voor de financiële steun, die de Turkse overheid zou willen verstrekken, waarmee tussen de zeven- en vijftienduizend euro zijn gemoeid. Ook aan ouders wordt gevraagd een financiële bijdrage te leveren.

Volgens BBE zijn ook woordvoerders van Turkse organisaties beducht voor wat ‘de lange arm van Erdogan’ wordt genoemd. BBE vindt de reactie van het ministerie van Sociale Zaken daarom enigszins ‘naïef’ als gezegd wordt ‘dat wij ook wel Nederlandse scholen in het buitenland hebben’. Het verschil: ‘Wij vinden dat je in Turkije enkele Nederlandse expats hebt die daar een paar jaar verblijven en daarna terugkeren naar Nederland. Maar in het geval van de Turkse weekendscholen gaat het om een minderheid die hier in Nederland is geboren en getogen en die dus ook nog eens Nederlandse Staatsburgers zijn met alle rechten en plichten van dien, waaronder het beheersen van de Nederlandse Taal. Daarbij kunnen wij rustig stellen dat er bij de vorige, maar ook de huidige generatie, waar thuis de moedertaal wordt gesproken, er al een grote taalachterstand is ontstaan die mogelijk alleen maar groter zal gaan worden als er (thuis én) in de weekendscholen uitsluitend “Turkse les” zal worden gegeven door waarschijnlijk Turkse docenten.‘

Deel dit nieuws!