De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XLIV

Nimmer had ik van Theo Gootjes gehoord. Tot vandaag. Hij vindt, las ik in de NRC van bijna tien jaar geleden, schrijven een grafische handeling.

Het artikel is van Rien Vroegindeweij, ook een interessante naam overigens. Gootjes begon in juli 1995 uit een innerlijke noodzaak met een omvangrijk project. Dat had ik ook in de zomer van dat jaar, maar doet hier niet ter zake. Gootjes begon met het overschrijven van het Oude Testament. In zijn eigen handschrift, priegelig, doch leesbaar. Van de beginletter van elk hoofdstuk maakte hij een miniatuur. Monnikenwerk, wat u zegt.

Elke dag een stukje, gezeten aan de keukentafel van zijn huis in Schiedam, en niet eerder dan nadat de Liduinabasiliek het Angelus had laten klinken. De keuken was zijn atelier, Hij had er 'enkele decennia' ook zijn politieke prenten voor Het Vrije Volk getekend. Die krant bestaat niet meer. Ach, alweer associaties te over.

Gootjes was zijn carri√®rein het perswezen begonnen als letterzetter om in de avond een opleiding tekenen en schilderen te volgen aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Ofschoon geboortig in een rooms-katholiek nest had Gootjes het praktiserend geloof afgezworen. Niettemin bleef hij gegrepen door de oudtestamentische verhalen en van het Nieuwe het Hooglied en de apocalyptische Openbaringen. Ik voel opnieuw verwantschap. 

Schrijven deed Gootjes met een Rothring 02-pen, lees ik, dat zegt me niks, maar het klinkt als een te mooi detail om weg te laten.

Deel dit nieuws!