De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XLIX

Sinds afgelopen weekend weet ik het: we worden geregeerd door Abbott en Costello.

Abbott & Costello vormden van medio de jaren dertig tot pakweg halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw een komisch duo dat vanuit het vaudeville-circuit eerst Amerika en daarna Europa veroverde. Ik moest meteen aan hen denken toen ik Wiebes & Segers bezig zag over de geplande afschaffing van de dividendbelasting voor vaderlandse multinationals die de belangen van hun buitenlandse aandeelhouders willen dienen op kosten van de Nederlandse belastingbetaler: twee miljard over de balk vanwege aangeprate angst.

Wiebes is niettemin voor de afschaffing en moest als zomergast op de televisie heel zijn nek gebruiken om er omfloerst uit te kletsen. Het wast gewoon keihard nodig, bauwde hij de bestuursvoorzitters Paul Polman (geboren in Enschede) en Marjan van Loon van Shell na. De echoput vol blubber van de VVD. En dan komt via sociale media politiek leider Segers van de ChristenUnie zeggen dat zijn partij tégen is, maar óók tegen de val van het kabinet. Segers is de poef waar de VVD het regeringsgebeente op te rusten legt. Geld is niks waard in het aanschijn van meritocratische macht. Er kraaide zelfs geen haan (laat staan drie keer) toen hij zijn machtspositie voor dertig zilverlingen veiligstelde. Het lot van de coalitie hangt van hem af en dat voelt wel lekker kennelijk.

Politiek bestaat uit tricks & trucs. Ik moest meteen de sketch' $28 and Loafing' denken (zie onder). Grappig hoe Wiebes een enorme broek aantrekt over Groningen om vervolgens met meel in de mond niks te beloven, want vooral mitsen en maren. We gaan naar nul gas, maar echt, nou ja...  Nóg grappiger: in het eerste kwartaal van dit jaar boekte Shell 42 procent meer winst, zo'n 5,3 miljard dollar. In drie maanden tijd! En het allergrappigst: Shell schrijft zijn belang in de gasboorders en huisverzakkers van de NAM af. Deze afschrijving kost nog geen kwart miljard. Ik zou zeggen: paar procentjes dividendbelasting erbij en 'Den Haag' kan in 'Groningen' (en in de rest van Noord- en Oost-Nederland) geloofwaardig zijn. Zie voor Wiebes & Segers:

http://ow.ly/XaH530lAWeC

 

Deel dit nieuws!