De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twenterand moet bijpassen en reserveren voor eikenprocessierups

Twenterand moet bijpassen en reserveren voor eikenprocessierups

VRIEZENVEEN – De gemeente Twenterand zal meer geld moeten begroten voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Net als veel andere gemeenten hebben de dorpen van Twenterand veel last van het beest, maar is er fors te geld weinig voor opzij gelegd, wat betekent dat er dit jaar over vorig jaar anderhalve ton dient te worden bijgepast - een erfenis die het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Twenterand rauw op het dak valt.

In het programma 'Politieke Stem op DeltaFM'  liet fractieleider Smelt van de coalitiepartij ChristenUnie weten dat het  gemeentebestuur met de aanwezigheid van de rups  en derhalve met een stevige kostenpost rekening moet houden: ‘Dit beestje gaat nooit meer weg, dit risico is slecht ingeschat’ En het VVD-raadslid Kobes weet te melden dat Twenterand ‘relatief veel eikenbomen’ heeft in bos en beemd. Kobes kaartte de - vermoedelijk structurele  - toename van de gemeentelijke middelen ter bestrijding van de eikenprocessierups aan en komt er mogelijk in de raadsvergadering op terug.

Het vorige gemeentebestuur reserveerde er voor dit jaar zo'n 25.000 euro voor, maar loopt nu volgens de bestuursrapportage van het huidige college van burgemeester en wethouders 185.000 euro uit de pas. Kobes stelde dat het plaatsen van meer mezenkasten onvoldoende soelaas biedt en suggereert dat de gemeente er misschien voor moet kiezen zelf apparatuur aan te schaffen om de rupsen uit eiken te 'zuigen' in plaats van daarvoor telkens een bedrijf in te schakelen.

 

 

Deel dit nieuws!