De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • PvdA sleept participatiebonus in de wacht voor werknemers Soweco

PvdA sleept participatiebonus in de wacht voor werknemers Soweco

ALMELO -  Van de mensen die met een arbeidsactiveringscontract bij de sociale werkvoorziening Soweco krijgt een aantal alsnog een participatiebonus. Dat meldt het raadslid Geerdink van de PvdA-fractie Almelo. Geerdink wijst erop dat vragen van haar fractie leidden tot een onderzoek in het Soweco-bestand  naar participatieplaatsen.

Sinds de participatiewet van 2015 zijn er rond de vierhonderd mensen met een uitkering bij Soweco te werk gesteld, van wie velen een contract hebben getekend met duidelijke regels over de plichten en het aantal uren dat ze moeten werken.

De PvdA heeft activeringscontracten onderzocht van werknemers die twintig uur per week werken, en concludeert dat het hier om participatieplaatsen gaat, waarbij een werknemer die achttien uur of meer werkt volgens de verordening van de gemeente Almelo recht op een premie van 150 euro per half jaar. Tot nu toe heeft niemand van hen ooit een premie ontvangen in de afgelopen vier jaar. ‘Dat is vreemd’, zegt Geerdink, ‘dat deugt niet’.

Aanvankelijk liet het college van burgemeester en wethouders weten dat in Almelo geen participatieplaatsen zijn. Geerdink: ‘Omdat wij ervan overtuigd waren dat de contracten die in ons bezit zijn voldoen aan regels met betrekking tot een participatieplaats hebben we in november vervolgvragen gesteld aan het college van Almelo.’

De ‘huisjurist’ van de gemeente werd erbij gehaald en VVD-wethouder Maathuis heeft nu volgens Geerdink toegegeven dat de PvdA  gelijk heeft. ‘Hij heeft gezegd dat het er alle schijn van heeft dat bij Soweco mensen op een arbeidsactiveringscontract in feite een participatieplaats bezetten en daarom recht hebben op een premie.’

Deel dit nieuws!