Inspanningen in West-Twente voor behoud scheepvaart Regge
ENTER/HELLENDOORN – Al jaren geldt de Enterse Zomp als een trots varend icoon op de rivier Regge. Het betreft ‘stille’ en daardoor duurzame en manier om bezoekers kennis te laten maken met de geschiedenis van Twente nieuwe Europese binnenvaartregels dreigen nu een einde te maken aan deze vaartochten. Samen met de gemeenten Rijssen-Holten en Hellendoorn heeft Wierden daarom een brief gestuurd aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze roepen daarin op tot maatwerk en vragen om een ontheffing van de nieuwe regels voor historische schepen zoals de zomp.
'De Enterse Zomp is veel meer dan een boot,” benadrukt wethouder Kortenhoeven van Wierden. “Het is een levend stuk geschiedenis dat onze streek met trots laat zien aan bezoekers. Vrijwilligers houden deze traditie in stand. Als we hen nu opzadelen met onhaalbare regels en kosten, dan raken we iets waardevols kwijt.'
De Enterse Zomp is een replica van de houten vrachtschepen die vroeger goederen over ondiepe rivieren vervoerden. Nu vaart de zomp, stil, schoon en met lage snelheid, met bezoekers over de Regge en vertelt het verhaal van vroeger, midden in het landschap van nu. Educatief, toeristisch én duurzaam.
“We zijn niet tegen regelgeving, maar die moet wel passen bij de praktijk,” zegt wethouder Kortenhoeven van Wierden. ‘De Regge is geen drukke vaarroute en de zomp vaart geen tientallen kilometers per dag. Wat in Duitsland kan met ‘Traditionsschiffe’ moet hier toch ook kunnen? We roepen het ministerie op om ons de ruimte te geven om dit erfgoed levend te houden.”
De nieuwe regels stellen zware eisen aan onder meer vaarbevoegdheid en technische keuringen. Die zijn vooral bedoeld voor de commerciële en grensoverschrijdende binnenvaart. Voor kleine, lokale initiatieven zoals de zomp zijn ze niet realistisch. Vrijwilligers, vaak al jaren betrokken, zouden extra certificaten en medische verklaringen nodig hebben. Ook de kosten van verplichte keuringen zijn nauwelijks op te brengen.
De drie gemeenten vragen daarom het ministerie om snel een tijdelijke ontheffing toe te kennen, en te werken aan een structurele oplossing. “We moeten voorkomen dat deze mooie traditie straks stilligt door regelgeving die niet past bij de schaal en het karakter van de zomp' aldus aldus Kortenhoeven.