De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede laat zich geen recessie aanpraten, zegt Dr. Phil Eerenberg

Enschede laat zich geen recessie aanpraten, zegt Dr. Phil Eerenberg

ENSCHEDE – De gemeente Enschede moet zich geen nieuwe recessie laten aanpraten en het college van burgemeester en wethouders is dat ook niet van plan. Dat heeft wethouder Eerenberg laten weten. Hij citeerde Dr. Phil: ‘What you fear is what you create.’

Er zijn zorgen in Enschede over het slinkende winkelaanbod en de kwaliteit van de winkelpleinen/centra in de stad. Het gaat om zowel het winkelgebied in het centrum van de stad als om de meer perifere winkelgebieden voor afgebakende nering.

De klap van de aangekondigde sluiting van Hudson’s Bay kwam als een mokerslag aan. Een jaar geleden nog vierde het gemeentebestuur, met Eerenberg voorop, de komst van een winkel van de vermaarde keten die in Nederland vaste voet aan de grond wilde en daartoe alle filialen van het failliete V&D overnam, maar nog geen jaar later komt Hudson’s Bay met de mededeling dat het mislukt is en sluiting onvermijdelijk. De vraag is nu wat er in het  winkelpand aan het Van Heekplein kan gebeuren. Er zijn in de gemeenteraad wel ideeën (zoals een winkelverzamelgebouw met luxe appartementen erboven), maar de gemeente is niet aan zet.

Een ander probleem in de Enschedese winkelbranchering is de uitholling van vertrouwde concentratieconcepten, zoal het Meubelplein annex Woonboulevard aan de Hengelosestraat en het Mirogebied. Er verdwijnen daar steeds meer meubel- en interieurwinkels en voor het leegkomende onroerend goed melden zich geregeld speculanten en kandidaten uit de elektronica- en witgoedbranche aan, die ondanks deze benaming vooral als branchevervuilend worden aangemerkt. De vraag ten stadhuize is evenwel of het van wijsheid getuigt strak vast te houden aan kennelijk economisch achterhaalde principes van strakke branchering op winkelgebied.

Eerenberg wil zich voorlopig geen nieuwe recessie aan laten praten en vraagt de gemeenteraad wat hij moet doen, een zoektocht waarbij hij ook de hulplijn van ene Noor inschakelt. De wethouder vroeg onlangs in het politiek beraad namelijk: 'Noor, hoe staan we ervoor?'

 

 

 

 

Deel dit nieuws!