De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hennie Ardesch, boegbeeld FC Twente en oprichter BBE, overleden

Hennie Ardesch, boegbeeld FC Twente en oprichter BBE, overleden

ENSCHEDE – Op 76-jarige leeftijd is Hennie Ardesch vanochtend in zijn geboortestad overleden. Hij genoot faam als boegbeeld van de voetbalclub FC Twente, als voormalig doelman, huidig keeperstrainer bij de vrouwen, oprichter van de keepersacademie en enthousiasmerend rondleider in het stadion van de club die de zijne altijd was en steeds meer is geworden.

Ardesch was ook maatschappelijk zeer betrokken, onder meer als een der grondvesters van de politieke partij Burger Belangen Enschede, met André le Loux en Karel Ebbing. BBE kwam meteen in de gemeenteraad en groeide de afgelopen kwart eeuw uit tot de (sinds vorig jaar) grootste partij van Enschede, met zeven raadszetels nu en met al jaren een wethouder, eerst Van Agteren en nu Van den Berg. In een gesprek met de Roskam zei Ardesch dat BBE ontstond uit onvrede met dertig jaar links beleid én de dominantie van de PvdA. Hij wilde zelf geen wethouder worden omdat dit hem eerstens te riskant was vanwege het afbreukrisico en tweedens ook te tricky omdat hij altijd een goede baan had, laatstelijk bij de Betoncentrale Hengelo waarvoor hij gans de wereld bereisde. 

Ardesch is zijn leven lang - bij al zijn andere werkzaamheden in  stad en (buiten)land - immer actief geweest in en voor de stad zijner geboorte. Voor alles een Enschedeër.  Hij kwam ter wereld in de wijk Stevenfenne tussen Pathmos en Stadsveld, zijn vader meldde hem aan bij de voetbalclub Phenix, maar later ging Ardesch keepen bij de ‘vijand’ Sportclub Enschede. Als één der eersten klopte hij aan bij FC Twente, dat voortkwam uit de fusie van Sportclub Enschede en Enschedese Boys. Zijn idool onder de doelmannen was de legendarische Frans de Munck: 'Ik wilde de zwarte panter zijn.'

Hij hield ‘op doel’ de kleuren hoog van veel meer clubs, waaronder ADO en Go Ahead (toen nog geen Eagles). Op gevorderde leeftijd verdedigde hij gedreven als hij immer was het doel van het roemruchte achtste van Sparta Enschede. Daarnaast was hij voor Radio Oost verslaggever/commentator. Daarbij leidde hij jaren de Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen, die ooit 35 clubs telde. Verder spande hij zich de afgelopen jaren zeer in voor de Stichting Vitaliteit van Ouderen, met onder meer activiteiten en cursussen valpreventie. Hij was mede-oprichter, boegbeeld en haalde (Europese) subsidies binnen. Ardesch had nog steeds overal een mening over. Hij was gisteravond in deze rol te gast in Deventer bij Immer Weiter (fietsen voor senioren) en werd geafficheerd als 'levend voorbeeld van vitaliteit in Overijssel'. Het bericht van zijn overlijden kwam vandaag zeer onverwacht. 

Acht jaar geleden was Hennie Ardesch te gast in het programma Spoor 3 van Uitgeverij de Roskam: https://vimeo.com/30366745

 

Deel dit nieuws!