De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • VDL verlaat Hengelo; erfenis van Siemens in nieuwbouw XL Park

VDL verlaat Hengelo; erfenis van Siemens in nieuwbouw XL Park

HENGELO/ALMELO – Het bedrijf VDL, dat Siemens in Hengelo overnam, gaat nieuwbouw plegen op XL Park aan de A35 in Almelo. Het bedrijf kocht daar ruim veertig hectare naast Timberland. De gemeente Hengelo heeft laten weten teleurgesteld te zijn, al zal het een pleister op de wond zijn dat het bedrijf en de werkgelegenheid in Twente blijven én dat Hengelo medeaandeelhouder is van XL Park, net als Almelo, Enschede, Borne en de provincie Overijssel.

De gemeente Hengelo sprak langdurig met VDL over nieuwbouw in de stad, in eerste instantie op de huidige locatie, in een latere fase op het HTSP-terrein bij Thales. De gemeente laat weten zich ‘zeer intensief’ te hebben ingezet om aan de wensen en eisen van VDL mee te werken. Het ging om ingewikkelde procedures en complexe ruimtelijke ingrepen. De gemeenteraad kon noch wilde garanties geven over een door VDL bepleite snelle afloop der procedures.

VDL vroeg van de gemeente bovendien grote en riskante investeringen om in Hengelo te blijven, de gemeenteraad was daartoe niet bereid, waarna het bedrijf uiteindelijk voor XL Park koos en daar een kavel met een oppervlakte van dik veertg hectare kocht voor nieuwbouw. VDL gaat zich bezijden de A35 richten op systemen voor energie-opwekking, energie-opslag en energie-transport: er is met de nieuwbouw een investering van naar schatting zo'n 75 miljoen euro gemoeid.

 

i

 

 

Deel dit nieuws!