De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Oldenzaal wil extra budget startersleningen, met name voor jongeren

Oldenzaal wil extra budget startersleningen, met name voor jongeren

OLDENZAAL - Het college van burgemeester en wethouders der gemeente Oldenzaal gaat de gemeenteraad volgend jaar ‘extra budget’ vragen voor het verstrekken van  startersleningen te behoeve van doorgaans jongere stedelingen die een huis willen kopen, maar naast de hypothecaire lening bij een commerciële bank een overzichtelijk bedrag tekort komen.

Jongeren in Oldenzaal hebben veel volgens het college belangstelling voor de starterslening. Sinds april zijn er tien toegewezen – daarmee is vrijwel het gehele gemeentelijke budget in zes maanden ingezet. De lening is populair, omdat deze de mogelijkheden van een starter - met de huidige hypotheekregels - op een koopwoning in Oldenzaal vergroot. Om ook volgend jaar aanvragen van starters te kunnen honoreren, vraagt het college de raad extra geld.

Uit het onderzoek van augustus 2019 blijkt dat veel Oldenzaalse jongeren gehecht zijn aan de stad hunner geboorte. De meerderheid verhuist binnen Oldenzaal en is vooral gericht op het kopen van een woning. De ‘markt’ is naar het oordeel van het college in Oldenzaal gevarieerd en geschikt voor jongeren, omdat er veel betaalbare huizen worden aangeboden, tot zeg twee ton.

Vanwege strengere regelgeving op de hypotheekmarkt hebben koopstarters het niet gemakkelijk, vooral voor alleenstaande jongeren is financiering uitdagend. Met het extra geld voor de starterslening hebben meer jongeren een kans om een woning te kopen.

De verlening van de starterslening is niet de enige maatregel van het college. Ze zet ook in op meer woningaanbod door nieuw- en verbouw, startersarrangementen en dienstverlening en communicatie. Doel van de maatregelen is om jongeren en starters meer kans te bieden op een woning in Oldenzaal, zodat Oldenzaal een aantrekkelijke woonplaats is en blijft voor iedereen.

Deel dit nieuws!