De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Onderscheiding voor Broekhuis bij 150 jaar Boekhandel(s) Twente

Onderscheiding voor Broekhuis bij 150 jaar Boekhandel(s) Twente

HENGELO - Tijdens het eeuwfeest van Boekhandel Broekhuis in de Schouwburg Hengelo werd huidig directeur-eigenaar Schafrat  hedenavond vanwege het stadsbestuur verrast met een zilveren erepenning.

De burgemeesters Schelberg,  Gerritsen, Van Veldhuizen en Schouten van de vestigingssteden Hengelo, Almelo, Enschede en Oldenzaal ontvingen 'eerste exemplaren' van het jubileumboek met de titel 'Een zaak van evenwicht’ dat werd geschreven door de Hengelose auteur en chroniqueur Joep Scheffer, ooit zelf boekverkóper.

Op het feest der letteren stonden boeken en schrijvers in de schijnwerpers, en het belang van lezen, dat allerwegen werd onderstreept. Ook uitgevers,collega-uitgevers,auters, acteurs, zangers, cabaretiers, ondernemers, politici, onderwijzers, ambtenaren en cultuursnuivers van allerlei snit waren vertegenwoordigd.

De boekhandel in Hengelo werd in 1868 gesticht en beleefde de opkomst van het boek als gemeengoed, zij het aanvankelijk voor de bovenlaag van de bevolking, maar oorlogen en daartussen een beurskrach deden de zaak wankelen. De eenvoudige Boekwinkel werd verkocht en de tweede generatie  Van der Maar bouwde gaandeweg een  Twents imperium op, want Gerard was behalve van de letteren ook van de middelen, cultureel angehaucht én op de penning.Hij zag dat bijeenkomsten met schrijversm lezingen et cetera de omzet bevorderden en dat vestigingen in meer Twentse steden meer mogelijkheden boden.  

Na het overlijden van de entrpreneur in 2007 was het uiteindelijk boekenondernemer Kees Schafrat die in beeld kwam. Hij zag brood in de Twentse boekhandel van naam en faam, waarmee hij niet op de koffie is gekomen.

Deel dit nieuws!