De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Sfeervolle herdenking Bert de Haan zonder het gemeentebestuur

Sfeervolle herdenking Bert de Haan zonder het gemeentebestuur

ENSCHEDE – Ruim honderd bezoekers bevolkten vanavond het Ei van Ko bij het stadhuis in Enschede voor een eerbetoon aan de dichter en voordrachtskunstenaar Bert de Haan die vorige week overleed. In poëzie, zang en muziek vonden performances plaats, waarin de poëzie van De Haan centraal stond met een accent op zijn bewondering voor en kennis van zijn literaire held Willem Wilmink.

Opvallend was de absentie van het gemeentebestuur. Weliswaar had burgemeester Van Veldhuizen de organisatie aanvankelijk verzekerd te zullen komen, maar hij meldde zich toch af vanwege een feestje van een dochter. Er was blijkbaar niemand die hem een uurtje kon vervangen, waardoor het gemeentebestuur niet was vertegenwoordigd. Wel woonden de ex-schepenen Hatenboer en Wallinga de bijeenkomst op het Ei van Ko bij, zij het als burgermannen zonder link met de gemeente.

Regina Hilhorst, theatermaker en gewezen stadsdichter, opende de samenkomst, die volgens haar ‘een beetje chaotisch en geïmproviseerd’ was, maar daar school ook de charme in. Ze had ook kunnen zeggen dat het in de geest van wijlen de poëet was. Ook de voormalige stadsdichters Margót Veldhuizen en Moes Wagenaar lazen voor, net als (andere) zogenoemde die-dichters S. van Tuinen en Ernst Bergboer, van wie de laatste verwees naar het geboortedorp Beerzerveld, benoorden Vroomshoop. Behalve op de herkomst van De Haan werd ook gewezen op zijn toekomst, want: ‘De Twentse tafel wordt boven gezelliger.’  Verder werd er gezongen door de Hengelose ex-stadsdichter Fred van de Ven en zijn kompaan Wouter Muller, en was er Carel Kraayenhof-achtige afsluiting.

 

 

Deel dit nieuws!