De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Natuurbegraafplaats in Nijverdal naast kerkhof aan Ponsteenlaan

Natuurbegraafplaats in Nijverdal naast kerkhof aan Ponsteenlaan

NIJVERDAL - Naast de bestaande begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan te Nijverdal komt een natuurbegraafplaats die de mogelijkheid biedt op een milieuvriendelijke manier, zonder herinnerings- of herkenningstekens, in de natuur te worden begraven. De natuurbegraafplaats is het Kleine Blik gedoopt en wordt woensdag geopend door burgemeester Raven en wethouder Joosten.

De naam komt van het middelnederlandse woord blic dat een laag gelegen gebied aanduidt, dat soms onder water staat. In vroeger tijden kwam onder invloed van de Regge veel water in dit gebied aan de oppervlakte. Vanaf een verhoogd zandpad kon je zowel over het Grote Blik als over het Kleine Blik kijken. De vereniging van lokale geschiedkundigen attendeerde de gemeenre hierop.

Het terrein van ruim één hectare groot wordt van de bestaande begraafplaats gescheiden door de Laan van Moquette en maakt deel uit van een gebied dat de bestemming natuurontwikkeling heeft en dat blijft ook zo. Op deze dodenakker is begraven ‘een nevenfunctie van het gebied en mede daarom ook aan strenge regels gebonden’. Door ruime verkaveling en de bepaling dat niet onder de kronen van de bomen mag worden begraven blijft er ruimte over voor een kleine 120 natuurgraven. Dit voorziet naar verwachting de komende jaren ruimschoots in de maatschappelijke behoefte.

Bij begrafenissen en ook voor het onderhoud kan gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van de begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan. Het door oude en nieuwe bomen omzoomde terrein is ingezaaid met een kruidenmengsel waardoor een gevarieerd bloemrijk weiland ontstaat waarin das en ree zich thuisvoelen. In het terrein zijn door te maaien verschillende wandelpaden aangelegd.

 

Deel dit nieuws!