De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Water uit Leemslagenplas gaat ziekenhuis in Almelo verkoelen

Water uit Leemslagenplas gaat ziekenhuis in Almelo verkoelen

ALMELO – Het vroegere ziekenhuis Twenteborg te Almelo, nu ZGT Almelo geheten, gaat koud water aan de Leemslagenplas onttrekken ten behoeve van de koeling van het gebouw. ZGT tekende hiertoe vandaag een exploitatieovereenkomst met aannemer NTP en Energiefonds Overijssel.

NTP legt een twee kilometer lange aan- en afvoerleiding aan voor het watertransport. Het ziekenhuis haalt ‘de kou uit het water’ en voert het vervolgens terug naar de plas.

Als eigenaar van de 35 meter diepe Leemslagenplas, die aan de Wierdense kant van het Twentekanaal ligt, een kilometer of twee van het ziekenhuis, nam de gemeente Almelo acht jaar geleden al het initiatief voor dit project. In datzelfde jaar 2011 subsidieerde de provincie Overijssel het onderzoek naar de haalbaarheid om koude te winnen uit de Leemslagenplas.

NTP won de Europese aanbestedin en kreeg aldus de concessie. De koude is van nature in de plas aanwezig. Het wordt in de winter automatisch gekoeld door weersomstandigheden en in de zomer blijft de kou onderin de plas bewaard, als gevolg van de temperatuurgelaagdheid.

Deel dit nieuws!