De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Verkoop cultureel erfgoed van bijna eeuw oud Ketelhuis in Losser

Verkoop cultureel erfgoed van bijna eeuw oud Ketelhuis in Losser

LOSSER – Het voormalige Ketelhuis van de textielfabriek Van Heek is verkocht aan een onbekende particulier. BOEi, een onderneming voor restauratie en herbestemming van monumenten en cultureel erfgoed, vindt haar taak volbracht. Na een brand kwam het pand aan de Pol in 2001 leeg te staan. Daarvoor was het in gebruik als muziekstudio, sportschool en timmerwerkplaats.

BOEi heeft het ketelhuis in 2008 overgenomen van de gemeente en in 2008 is het volledige casco van het gebouw gerestaureerd en stond het een aantal jaren leeg in afwachting op de nieuwe huurders. Sinds vijf  jaar huurt Stichting de Kringloop het gebouw dat  bijna een eeuw geleden werd gebouwd als onderdeel van de textielfabriek Van Heek.

Het Ketelhuis in Losser is onderdeel van de textielfabriek Van Heek en werd gebouwd tussen 1926 en 1928. In de fabriek van Ludwig van Heek werden weefgarens, tricotagegarens en verbandgaas geproduceerd. Het complex werd gebouwd naar ontwerp van de toentertijd bekende Enschedese architect Arend Beltman. Het complex omvatte een kolenbunker, het pomplokaal, de smederij en het ketelhuis zelf. Daarnaast waren er nog een machinekamer en een schoorsteen. In het ketelhuis werd door de verbranding van de kolen stoom opgewekt voor warmte en het aandrijven van de machines.

 

Deel dit nieuws!