De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gemeente zoekt met gemeenschap herbestemming kerk Bentelo

Gemeente zoekt met gemeenschap herbestemming kerk Bentelo

BENTELO – De gemeente Hof van Twente houdt zich actief bezig met de toekomst van (het gebouw van) de Onze Lieve Vrouwe Kerk te Bentelo. In overleg met de parochiegemeenschap en potentiële gebruikers wordt gekeken naar een herbestemming, wellicht meer bestemmingen en gedeeld gebruik. Na de kerk in Beckum (gemeente Hengelo) is de Onze Lieve Vrouwe-kerk te Bentelo in Midden-Twente het tweede godshuis dat aan de eredienst zal worden onttrokken.

De locatieraad van Bentelo overlegt al met het overkoepelende bestuur van de Heilige Geest-parochie over de toekomst van het kerkgebouw. Daarbij worden alle mogelijkheden besproken. Een combinatie van meer functies ligt voor de hand: de ontwijde kerk als multifunctioneel gebouw voor diverse gebruikers. Ook de gemeente Hof van Twente praat mee, zo heeft wethouder Meulenkamp laten weten op vragen van het PvdA-raadslid Sligman. Het godshuis te Bentelo dateert van 1954 en is een driebeukige basilicale kerk met terzijde een tien jaar later in traditionalistische trant gebouwde toren, beïnvloed door de romaanse en vroegchristelijke bouwkunst.

Bijzonder zijn de 26 gebrandschilderde ramen naar een ontwerp van de Oldenzaalse glazenier Jan Schoenaker. Daarop staan Bijbelse taferelen waarin Twentse motieven zijn verwerkt. Schoenaker heeft ook de schilderijen gemaakt in de Mariakapel met een afbeelding van pastoor Kohlmann en van de schilder zelf achter een schildersezel - monumentaal werk om te koesteren.

De Heilige Geestparochie omvat behalve in Beckum en Bentelo ook geloofsgemeenschappen (met kerken) in Delden, Goor, Hengevelde en Sint Isidorushoeve. Met een centraal secretariaat te Goor. Het pastoraal team is eveneens werkzaam voor de Goede Herder-parochie te Hengelo en de H.H. Jacobus en Johannesparochie in Borne. Het secretariaat voor het pastoraal team is gevestigd in Delden, waar ook het eucharistisch centrum van de parochie is en pastoor Oortman zetelt. 

 

 

Deel dit nieuws!