De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Luzac College staakt het onderwijs in Enschede; huur al opgezegd

Luzac College staakt het onderwijs in Enschede; huur al opgezegd

ENSCHEDE – Op de kaart met vestgingen van de particuliere school Luzac College is Enschede al geschrapt. Dat is gebeurd met vooruitziende blik, want de school sluit medio dit jaar wegens te weinig leerlingen. De school heeft de huur opgezegd van het pand aan de Boddenkampsingel, ooit het onderkomen van de Muziekschool Enschede. Blijkens de vestigingenkaart zijn de dichtstbjzijnde scholen van het Luzac College, met de hoofdvestiging in Hilversum, na de zomer die in Arnhem en Zwolle. 

Het aantal leerlingen blijft al enige jaren schromelijk achter bij de verwachtingen, eigenlijk vanaf het begin, vijftien jaar geleden, wat aanvankelijk nog aan onbekendheid werd geweten, maar uiteindelijk structureel bleek te zijn. Besloten is nu een punt te zetten, mede omdat anders de huur van het majestueuze pand binnenkort zou worden verlengd.

Het bezuinigen op de formatie en de organisatie is overwogen, maar verworpen, want zou ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs, waar het Luzac zich nu juist op laat voorstaan. Luzac biedt leerlinggericht onderwijs, met veel persoonlijke aandacht voor het individu, waar wel een kostenplaatje aan hangt. Mogelijk ligt dat in Twente moeilijker dan elders. 

Er zijn in Enschede inmiddels meer leerkrachten dan leerlingen, wat zelfs voor het Luzac College te zeer uit balans is. De leerlingen die nog een paar jaar te gaan hebben, krijgen de mogelijkheid dit te doen bij het Luzac College in Zwolle. Elders in den lande, zoals in Den Haag, vindt vanwege meer aanmeldingen juist uitbreiding van het Luzac College plaats.

Het gebouw aan de Bodddenkampsingel, in de jaren twintig van de vorige eeuw als herenhuis (De Wigmam) gebouwd in opdracht van txtielondernemer G.J. van Heek, was tot acht jaar geleden eigendom van de gemeente Enschede, maar is nu in handen van de investeringsmaatschappij Infestos, gevestigd te Enschede, werkzaam in de regio Twente

 

Deel dit nieuws!