De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CDXCI

Hij zei het bijna terloops, wethouder Mark Paters van Twenterand, dat tussen droom en daad wetten in de weg staan en praktische bezwaren. Ik moest meteen aan Cees Brekelmans denken die als burgemeester van Borne elke vergadering begon met een gedicht. De traditie werd voortgezet door opvolger Rob Welten, die het nog doet, in Haaksbergen - een poëziegebed.

In het meestentijds door vragen uit de krant van gisteren kaalgeslagen politieke landschap pleit het voor volksvertegenwoordigers als ze dichters citeren. Een flard poëzie zegt vaak meer dan duizend beleidsstukken. Paters is een carrièrestrever en wil burgemeester worden van iets. Van mij mag dat Twenterand zijn, waar hij nu al wethoudert. Er is weinig concurrentie, want bijna niemand wil naar de rand van Twente. En bovendien is Paters in korte tijd verbestuurlijkt. Niets mooier dan te kunnen melden met welke ministers en topambtenaren je nu weer gegeten en gedronken hebt. Daar gaat een politicus beleidsnotataal van brabbelen, ook voor laaggeletterden.

Dat doet Paters ook: buitenkantpolitiek, mooiweerbestuur, korfbaldammen, kletskoekverkopen. Daarom verraste het dat hij vanavond Elsschot citeerde toen iets wat hij wilde, een vitaal sportpark, wat helemaal niet kan, hoe wordt een park in patersnaam vitaal?, te duur bleek vanwege wetten en praktische bezwaren. Knap om zo te zeggen dat het je niet gelukt is. Het voorland van Paters op leeftijd zal, Elsschot verder citerend, een man zijn die bewegingloos en zwijgend bij het vuur gezeten een godvergeten en vervaarlijke aanblik biedt. Installeer hem ogenblikkelijk als burgemeester, met Marcel van Dijk als gemeentescretaris en Enno de Boer als aller voorlichter.

Deel dit nieuws!