De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twentse fotograaf slaat dubbelslag met prijswinnende vonkenregen

Twentse fotograaf slaat dubbelslag met prijswinnende vonkenregen

BECKUM/DEN HAAG – Met zijn foto van de vonkenregen in Scheveningen, vorig jaar geschoten, heeft fotograaf Brinkhorst uit Beckum vandaag de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2019 gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding voor de beste nieuwsfoto van het jaar uit handen van de naamgever. Eén van de eerste foto’s van vorig jaar blijkt uiteindelijk de beste.

De jury stemde unaniem voor de foto omdat die ‘zich ontwikkelde tot een icoon van een van de zaken die het nieuws in 2019 beheersten’. Uiteindelijk leidde de vonkenregen tot het aftreden van burgemeester Krikke van Den Haag. ‘Een onvervalste nieuwsfoto, waarbij je als kijker de beleving hebt er middenin te staan’, oordeelt  jurylid Blom. De fotoprijs werd voor de tweede keer uitgereikt door het Algemeen Nederlands Persbureau en fotobureau Hollandse Hoogte. Er waren vijf foto’s genomineerd.

Brinkhorst won met dezelfde foto ook de Jos van Leeuwen Publieksprijs, voor de onthulling waarvan voorzitter Arib van de Tweede Kamer haar opwachting maakte in een bijeenkomst waar tevens het 85-jarig bestaan van het ANP werd gevierd. Voor deze prijs koos het publiek uit twaalf kanshebbers, een voor elke maand van 2019. Brinkhorst zei dat hij de foto in het eerste half uur van 2019 maakte. ‘Ik stond te wachten tot er iemand voorbijkwam.’ Op een gegeven moment vatte hij zelf vlam, zei hij. 'Iemand naast me tikte me aan en zei: ‘Hé je staat in de fik.’’

Deel dit nieuws!