De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DXCXVI

Het was naar mijn herinnering een der laatste nazomerse avonden, 23 augustus, zo'n avond dat je bij Het Bolwerk nog tot in het nachtelijk uur op het terras kon zitten. En ook zo'n avond dat elk glas bier en zeker Duvel flonkerde als een gedicht. Dat kwam toevallig zo uit, dat we daar zaten, en wellicht bestond er een verband.

Of waren deze avond en nacht een hemels geschenk. Ik was hier in elk geval vergaderd met dichters, en geen zat op anderhalve meter. We hadden wijlen de poëet en wilminkiaan Bert de Haan hadden herdacht, bij het Ei van Ko, met niet allemaal even sterke gedichten, wel met zelfvertrouwen gedeclameerd. Ik kende het werk geen hunner, alleen Regina Hilhorst en Margót Veldhuizen, en Fred van der Ven uit Hengelo.

Het waren veel vrouwen en Rein Kroes, man, en dus Fred van de Ven, die ik vooral kende van optredens met Trioo in Hengelo, waar hij woonde en ook stadsdichter was. Ter herdenking aan 'kameraad' De Haan zong hij op het Ei van Ko. Hij was ook bij de nazit in de naschijn op het terras van Het Bolwerk. Zei 'een beetje ziek' te zijn.

Fred van der Ven is deze week overleden, hoorde ik. Waar zou de herdenking zijn? En wanneer? Ik stel de plek van voorheen 't Liepke voor, met Marijke Agterbosch, Wouter Muller, Guusje Beverdam en sowieso Henk van de Wetering en Bennie Sieverink. Het zou mooi zijn als er enig bier is, want voor de Duvel niet bang, en wellicht wat harde worst. (Indien het RIVM het eist vormen sprekers en belangstellenden op anderhalve meter van elkaar een kring bij 't Liepke en treedt telkens een spreker/dichter naar het middelpunt.)

 

 

Deel dit nieuws!