Heidema benadrukt in speech wat goed gaat in Overijssel
OVERIJSSEL – Op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de provincie Overijssel maakte de Overijsselse Commissaris van de Koning gewag van de noodzaak de vrede aan te grijpen om die te delen. ‘Als provincie willen we graag een goede verbinding stimuleren van lokale, provinciale en landelijke activiteiten en herdenkingen. Met name de jeugd in Overijssel willen we betrekken bij het herdenken en het vieren van onze vrijheid en democratie. Het besef dat vrijheid niet zo maar een gegeven is moet in het collectief geheugen van ons allemaal - van jong tot oud- een prominente plek blijven houden.’ Het wandkleed in het provinciehuis toont volgens de Heidena ook de pijnlijke sporen van de Overijsselse geschiedenis met het slavernijverleden, zichtbaar en voelbaar, verbeeld door de Overijsselse kunstenaar Amber Hyacinth.
Heidema betoogde ook dat in Nederland iedereen mag zijn di zij of hij is. ‘Diversiteit en inclusie zijn geen bedreiging voor onze nationale identiteit en vrijheid. Ze zijn de kern. We hebben -laat ik mij behoedzaam uitdrukken- in politiek en bestuurlijk Nederland een enerverend jaar achter de rug. De contouren van het regeringsbeleid worden zichtbaarder maar zijn veelal nog niet concreet genoeg. Of het nu gaat om woningbouw, bereikbaarheid, de toekomst van het landelijk gebied of de ontwikkeling van onze hoogwaardige economie, onderzoek en onderwijs; wíj́ hebben met elkaar in Overijssel stevige en duidelijke ambities geformuleerd.
Zelf formuleerde Heidema het in zijn receptiespeech aldus: ‘Als je de vele mediaberichten op radio, tv en internet volgt lijkt het wel alsof we als samenleving in een onstuitbare negatieve spiraal zitten. En ja er is zeker reden tot zorg en alertheid. Maar recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau laat zien dat het vertrouwen in elkaar in Nederland relatief hoog is. Zelfs in onze instituties hebben we best veel vertrouwen. Alleen de Tweede Kamer scoort niet echt geweldig… Het SCP kwam ook met een advies gericht aan politici en beleidsmakers: beleid zou zich niet moeten richten op wat mensen van elkaar onderscheidt, maar op wat ze bindt. Daarvoor heb je een dialoog nodig. In een goede dialoog luister je naar elkaar en probeer je de argumenten van een ander te begrijpen en met de jouwe te verbinden. Want de complexiteit zit ‘m niet in het zwart/wit denken. De complexiteit en ingewikkeldheid zit ‘m in de nuance aanbrengen en verbinding te maken. Door al die negatieve berichtgeving over politiek en maatschappij lijken we bijna te vergeten dat er in onze samenleving zo geweldig veel goed gaat. Mensen die oog hebben en zich inzetten voor de kwetsbaren, mensen die samen bouwen aan hun toekomst, mensen die ondanks tegenslagen niet cynisch worden maar doorzetten. Hier bij ons in Overijssel heb ik, in de afgelopen zes jaar dat ik al uw Commissaris mag zijn, heel veel mensen en organisaties ontmoet die dit samen in de praktijk brengen.'